Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koaliční lídri po odchode pápeža začali mimoriadne rokovanie
Zdielať na

Koaliční lídri po odchode pápeža začali mimoriadne rokovanie

BRATISLAVA / Vo chvíli, keď lietadlo s pápežom Františkom opúšťalo slovenský vzdušný priestor bolo jasné, že prichádza čas na domácu politiku. Pondelkové zatýkanie vyšetrovateľov NAKA je totiž vrcholom takzvanej vojny policajtov. Opozícia dokonca žiada zvolanie bezpečnostnej rady štátu. Vyjadrenia koaličných lídrov boli počas návštevy pápeža zdržanlivé, lenže v tejto chvíli už môže byť všetko inak. Stretli sa totiž na mimoriadnom rokovaní koaličnej rady

Aj keď by sa zdalo, že hlavnou témou, ktorú budú riešiť je prerozdelenie ministerstiev vzhľadom na rozpad poslaneckého klubu strany Za ľudí. Lídri koaličných strán sa stretli bez Veroniky Remišovej už po 17tej hodine a vraj s ňou komunikovali, aj keď nebola priamo s nimi. O akých témach sa rozprávali nateraz nie je známe. 

Pred oficiálnym začiatkom Veronika Remišová prišla na Úrad vlády SR aj medzi novinárov. Hovorila o tom, že to, čo sa má riešiť ako priorita je situácia, ktorá vznikla po zatýkaní za ostatné dni. Celé to bolo vyvrcholeným udalostí za posledné dni a začína to pôsobiť chaoticky. "Je pravda, že momentálne prebiehajú boje, čiže vidíme, že rôzne skupiny, ktoré v minulosti, predpokladám boli dosadzované do polície, inšpekcie tak sa snažia zvrátiť vyšetrovanie týchto najväčších káuz a bolo by veľmi nešťastné, keby na Slovensku nezvíťazila spravodlivosť," konštatoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO, Michal Šipoš. "Vyznať sa v tom je naozaj komplikované. Môže to byť aj cieľom, takýmto spôsobom to zamotať, aby sa v tom nikto nevyznal a ako aj členka výbore pre obranu a bezpečnosť chcem sa na tieto okolnosti pýtať," informovala predsedníčka poslaneckého klubu SaS, Anna Zemanová. 

"Nikto z nás nečakal, že budú čakať so založenými rukami, kým ich zoberú do väzby, odsúdia a dostanú tresty. Samozrejme, že ten korupčný systém, ktorý tu bol budovaný 12 rokov sa bude aktívne brániť," vyjadrila sa pred mimoriadnym rokovaním Veronika Remišová. Opozícia chce aj v dôsledku posledných dní odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca, ale aj ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. "Určite nebudem vyjadrovať ministrovi vnútra nedôveru," uviedla Remišová. "Áno, samozrejme, majú," odpovedala na otázku dôvery ministrom predsedníčka poslaneckého klubu SaS, Anna Zemanová. 

Výsledok koaličnej rady bude zrejme známy až zajtra, 16. septembra, keďže aktuálne rokovanie ešte stále prebieha. Viac otázok chcú položiť v piatok poslanci na branno bezpečnostnom výbore generálnemu prokurátorovi a špeciálnemu prokurátorovi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy