Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okresný súd vzal do väzby všetkých štyroch vyšetrovateľov NAKA
Zdielať na

Okresný súd vzal do väzby všetkých štyroch vyšetrovateľov NAKA

BRATISLAVA / Súd v stredu v neskorých večerných hodinách rozhodol o väzobnom stíhaní elitných vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu, Pavla Ďurku a Milana Sabotu. Väzbu žiadal prokurátor aj pre Štefana Mašinu. Súd v jeho prípade rozhodol vo štvrtok popoludní.

Sudca Okresného súdu Bratislava III Juraj Kapinaj rozhodol o väzbe Jána Čurillu po trojhodinovom výsluchu. „Súd nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka, neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.  Rozhodnutie nie je právoplatné.

Do väzby vzali aj obvinených vyšetrovateľov NAKA Ďurku a Sabotu

Okresný súd Bratislava III vzal do väzby aj obvineného vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Pavla Ďurku. Potvrdil to hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. "Rešpektujem rozhodnutie súdu,“ vyjadril sa Ďurka. Podobne ako v prípade obvineného vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu ide o kolúznu a preventívnu väzbu. Súd ani v tomto prípade nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka, neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

Ján Čurilla pracoval ako vyšetrovateľ na najzávažnejších kauzách. Do väzby dostal mnohých mafiánov ale aj vplyvných ľudí. Všetko sa zlomilo keď sa zameral na kolegov z inšpekcie. Teraz má na rukách policajné putá on sám. "V tých rozhodnutiach absentuje akékoľvek odôvodnenie. Moji klienti celú svoju kariéru hrali podľa pravidiel a v tomto prípade sa podľa pravidiel proti nám nehrá. ," skonštatoval advokát Čurillu Peter Kubina.

"Považujeme toto uznesenie o vznesení obvinenia za nedôvodné a nezákonné," skonštatovala ďalšia advokátka jedného z obvinených, Ivana Halahijová.

V prípade je stále mnoho nejasností. Sudca mal mať informáciu, že jeden z vyšetrovateľov sa na výsluchu priznal. Lenže jeho obhajca tvrdí, že žiadne priznanie neexistuje. "To je dezinformácia toho, čo uviedol," povedal advokát Rastislava Kotoun. "Nepriznal sa. Koho to zaujíma, nech si prečíta rozhodnutie," vyhlásil v putách počas odchodu zo súdu vyšetrovateľ Pavol Ďurka.


Prokuratúra svoje obvinenie zakladá na odposluchoch. To čo si medzi sebou vyšetrovatelia hovorili sa so súhlasom súdu nahrávalo od mája.

Do kolúznej väzby putujú aj ďalší vyšetrovateľa NAKA Milan Sabota a Štefan Mašina. Voči rozhodnutiu sudcu Okresného súdu Bratislava III Juraja Kapinaja podal Sabota sťažnosť. Konečné slovo bude tak mať krajský súd.

"OS Bratislava III vzal do väzby obv. Š.M. a to z dôvodov tzv. kolúznej väzby. Súd nenahradil väzbu dohľadom PaMU, neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený ako aj prokurator podali sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave," informoval hovorca súdu Adamčiak.

Jána Čurillu spolu s ďalšími vyšetrovateľmi NAKA obvinili a zadržali v rámci pondelkovej akcie Úradu inšpekčnej služby, na ktorých dal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave návrh na väzobné stíhanie. "Prokurátor krajskej prokuratúry Bratislava podal dňa 15. septembra na Okresný súd Bratislava III. návrh na väzobné stíhanie piatich obvinených osôb - a to z dôvodu, aby neovplyvňovali svedkov a nepokračovali v páchaní trestnej činnosti," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Sudca naďalej rozhodol aj o návrhu väzobne stíhať ďalších troch vyšetrovateľov - Pavla Ďurku, Milana Sabotu, Štefana Mašinu a tiež dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza. Ako prvý vypovedal obvinený vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Ján Čurilla. Informáciu oznámil ešte pred zasadnutím súdu obhajca zadržaných príslušníkov NAKA Peter Kubina. Výsluchy začali o 18:00 a trvali do 22:00.

"Súd všetkých zobral do väzby s tým, že nie u všetkých konštatoval tak dôvody väzby ako boli navrhované prokuratúrou," povedal dozorujúci prokurátor Juraj Chylo.

Elitných vyšetrovateľov zadržali v pondelok ráno o ôsmej hodine priamo v ich kanceláriách na policajnom prezídiu. Ešte predpoludním ich previezli na krajskú prokuratúru. Ide o vyšetrovanie podozrení, že niekto manipuluje výpovede svedkov v kľúčových kauzách. Teda, že veľké ryby NAKA chytá na základe klamstiev. Zadržali štyroch vyšetrovateľov. Jána Čurillu a Pavla Ďurku už aj obvinili. "Pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti, formou spolupáchateľstva," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Zároveň inšpekcia v inej veci ako podozrivých zadržala ďalších dvoch vyšetrovateľov NAKA. 

"Považuje to za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a jeho vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Ministra vnútra neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. Odchádzajúci prezident napísal, že nemá žiadne informácie. "Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS," uviedol bývalý policajný prezident Peter Kovařík.

Inšpekcia na pokyn prokurátora zadržala aj šéfa Úradu inšpekčnej služby Scholtza

Vyšetrovatelia inšpekcie priamo v kancelárii popoludní zadržali aj svojho šéfa. Zastupujúceho riaditeľa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, Petra Scholtza. Tu už pritvrdil aj minister vnútra. "Nemá trestnoprávne kompetencie, aby zvrátil tento stav, ale ubezpečuje všetkých, že využijem jemu priznané zákonné oprávnenia, aby ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov," uviedla Túrosová.

Informácie televízie JOJ hovoria o tom, že by akcia mala súvisieť s dokumentom, ktorý cez víkend unikol na verejnosť. Išlo o realizačný návrh NAKA, na základe ktorého chceli vyšetrovatelia začať stíhať bývalých členov bezpečnostných zložiek. "Ale vyrušuje ma to. Veľmi ma to vyrušuje," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorej je ťažko uveriť, že by sa Úrad špeciálnej prokuratúry aj Špecializovaný trestný súd nechali systematicky klamať zmanipulovanými výpoveďami svedkov v kľúčových kauzách. V tak závažnej situácii, keď končia v putách elitní policajti, či vedenie inšpekcie, má odkaz, čo treba robiť. "Ja si myslím, že dôsledne trvať na tom, aby bolo vysvetlené, prečo k takému postupu došlo," doplnila Kolíková. Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý exponované kauzy dozoruje špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy