Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa
Zdielať na

MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania. Mal by byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Informoval o tom šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že legislatívou sa bude v stredu (17. 4.) zaoberať vláda. Nepôjde o ústavný zákon.

Legislatívny návrh podľa Tarabu je do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP. "Je to dôkaz toho, že podaná ruka, ktorú som dal opozícii, bola úspešne prijatá," podotkol. Taraba tvrdí, že idú meniť zákon o ochrane prírody a krajiny a zároveň budú novelizovať zákon o civilnej ochrane.

​Pôvodne sa v ústavnom zákone hovorilo o 500-metrovej bezpečnostnej zóne, v ktorej by bolo možné pristúpiť k likvidácii medveďa bez správneho konania. "Teraz ten návrh hovorí, že odstrel medveďa sa bude môcť robiť pri ohrození života, zdravia, ale aj majetku, alebo hospodárskych záujmov. A presnú lokalitu určí na základe mimoriadnej situácie okresný úrad," priblížil minister s tým, že zákon výrazne pomôže.

"Pre nás je teraz situácia tak dramatická ohľadom medveďov, že tá mimoriadna situácia je vyhlásená myslím v 19 lokalitách, takže v tomto sa nič nemení a naozaj v skrátenom konaní získajú veľmi silný mandát na eliminovanie medveďa," skonštatoval Taraba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy