Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ako jazdiť na tobogane? Po zadku a nohami vpred
Zdielať na

Ako jazdiť na tobogane? Po zadku a nohami vpred

BRATISLAVA / Po horúčavách a následnom daždi a ochladení sa konečne počasie dostáva do príjemnej letnej nálady. Tak, ako sa to počas prázdnin patrí. A preto kto môže, zamieri k jazeru alebo na kúpalisko. Plavčíkom sa tým začína poriadna šichta. Najmä tam, kde sa nachádzajú tobogany. Ľudia si totiž koledujú o zbytočné úrazy.

Pozor na vybité zuby

Na všetkých druhoch toboganov sa môžete spustiť  iba v sede alebo na chrbte a to vždy nohami dopredu. Ostatné polohy už nesú riziko úrazu. V spodnej časti toboganu naberáte najväčšiu rýchlosť. Pri polohe na kolenách, bruchu a hlavou dole si tak už môžete ublížiť.

"Keď majú veľkú rýchlosť, tak im nadhodí tú hlavu a búchajú väčšinou brady a hlavy a vznikajú tržné rany a rôzne podvrtnutia ramien," hovorí plavčík, záchranár Ján Jasovský.

Odstupy treba dodržiavať!

Ľudia si však nedajú povedať a aj napriek upozorneniam plavčíkov skúšajú nové kúsky. Napríklad na kolenách, postojačky alebo lakťoch. Ublížiť si však môžete aj keď nedodržiavate rozostupy. Vždy treba počkať kým sa človek pred vami došmýka a vyjde z dojazdového bazéna von.

Nesprávnym príkladom ideme najmä deťom. Tie veľmi radi "obkukajú" akýkoľvek výstrelok na tobogane. Vekový limit pre samostatnú jazdu je od 6 až 8 rokov. Inak v sprievode rodiča. "Rodič sedí a má dieťa medzi nohami alebo na kolenách a v prípade dopadu zdvihne dieťa nad vodu," doplnil plavčík.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články