Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Dovolenka s deťmi. V inkubačnej dobe radšej nechoďte
Zdielať na

Dovolenka s deťmi. V inkubačnej dobe radšej nechoďte

BRATISLAVA / Ísť či neísť na dovolenku, ak je dieťa choré? Tak túto otázku si už položili viacerí rodičia, ktorých ratolesti tesne pred odchodom ochoreli.

Nebezpečné ovčie kiahne

Bežná nádcha či kašeľ sa zvládnuť dá. No také ovčie kiahne vraj na ľahkú váhu netreba brať. "Dieťa v inkubačnej dobe kiahní by som na dovolenku do cudziny určite nebrala," pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová. 

Kiahne sú totiž najinfekčnejšie vtedy, keď rodič ešte ani len netuší, že dieťa kiahne má. To znamená, že nemá ani jednu vyrážku. "Inkubačná doba, kým sa vysype, sú tri týždne," dopĺňa pediatrička.

Pri kiahňach sa tak ako pri iných infekčných ochoreniach nemusí nič závažné stať, no riziko je tu vždy. "Možné zápaly mozgových blán, to nie je maličkosť, takže kiahne netreba podceňovať," hovorí ďalej Šimovičová.

Cesta sa môže skomplikovať

Ak sa s takto chorým dieťaťom predsa len rozhodnete vycestovať, musíte počítať s tým, že cesta domov sa vám môže poriadne skomplikovať. "Letecká spoločnosť má právo takéhoto cestujúceho nezobrať na palubu," vysvetľuje hovorca Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Pavol Farkašovský.

Ak u vášho dieťaťa prepuknú kiahne na dovolenke, okamžite kontaktujte cestovnú kanceláriu. "S potvrdením od miestneho lekára cez delegáta sa treba obrátiť na leteckú spoločnosť," dopĺňa Farkašovský.

Tá potom rozhodne, či vás na palubu zoberie alebo budete musieť v danej krajine nejaký čas zostať. V takom prípade pomôže len dobre poistenie a držať dieťa v chládku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články