Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tatranský jednorožec sa zatúlal do Poľska
Zdielať na

Tatranský jednorožec sa zatúlal do Poľska

BRATISLAVA/VARŠAVA / Slovenský jeleň sa stal cestovateľom. Po tom, ako ho minulý rok vyviezli do Tatranskej Javoriny na prevýchovu, ušiel a odvtedy sa túla po celých Tatrách. Videli ho dokonca už aj pri Poprade, najnovšie sa vybral stráviť leto opäť k Poliakom.

Tzv. tatranský jednorožec má číslo 84. Ide o jeleňa s jedným parohom, ktorý zimu strávil v Tatranskej Lomnici a na leto prišiel opäť pod morské oko. Zimu strávil na slovenskej strane, aj keď treba povedať, že dosť cestoval. "Bol pozorovaný nielen v Tatranskej Lomnici, Smokovci, ale aj v Mlynici, Starej Lesnej," povedal Jozef Hyber, ŠL Tanapu.  Najnovšie ho turisti objavili na Morskom oku. Niet sa čomu čudovať – terén si bol obzrieť už minulý rok.

"Teraz prišiel znovu k nám a je z neho atrakcia pre turistov. Prosíme ich však, aby ho nekŕmili, aby sa k nim nepribližoval," hovorí Tadeusz Figura, lesník pod Morským okom. Náš jeleň sa evidentne nevie správať a od turistov nemá problém vypýtať si potravu. To ale prekáža poľských ochranárom. "Urobíme to isté, čo naposledy. Budeme ho plašiť a nedovolíme, aby sa približoval k turistom," komentoval Filip Zieba, TPN. "Tým, že je mladým jedincom, tak si hľadá to svoje teritórium a vlastne aj to, že je prikrmovaný ľuďmi, spôsobuje to, že ide tam, kde nachádza tú potravu," dodal Hybler. 

"Ľuďom pripadá, že tomu jeleňovi pomáhajú, ale je to len čistý egoizmus, pretože chcú mať selfíčko s jeleňom, a tak ho prikrmujú," uzavrel Zieba.  Jeleňa sa tak pokúsia Poliaci odplašiť na našu stranu. Zlých návykov ho to zrejme ale nezbaví, a preto je možné, že slovenskí ochranári budú musieť situáciu ďalej riešiť.

Jelene cestovali vrtuľníkom. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články