Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dovolenkové trendy Slovákov? Menej je niekedy viac...
Zdielať na

Dovolenkové trendy Slovákov? Menej je niekedy viac...

BRATISLAVA / Vedeli ste, že priemerný Slovák dovolenkuje menej často ako priemerný Európan? Že trend chodenia na dovolenku do zahraničia klesá, ale keď sa raz Slovák vyberie za hranice, nešetrí? Kde nás vyjde dovolenka lacnejšie, alebo kam chodievame najradšej?

63 eur na deň

Finančná kríza nám fúkla do peňaženiek, niet sa preto čo čudovať, že záujem Slovákov o zahraničné dovolenky rapídne poklesol. Stále však približne polovicu dovoleniek trávia Slováci v zahraničí - na Luxemburčanov však nemáme. Tí dovolenkujú 156-krát ročne, nasledujú Francúzi, Švédi a Fíni. Najmenej zase Rumuni, Bulhari a Portugalci. Častejšie od nás si ale zahraničný oddych užívajú Slovinci, Chorváti a Česi.

Ak sa však priemerný Slovák do zahraničia predsa len dostane, trendom je - nešetriť! "V roku 2012 si Slováci namiesto viacerých dovoleniek dopriali jednu, ale luxusnejšiu," hovorí Zuzana Ďuďáková z Unicredit bank. Celkové náklady na jeden deň pobytu na dovolenke nás vychádza na 63 eur, pričom lacnejšie to Slováka vyjde na Slovensku.

Čím ďalej ideme, tým dlhšie ostávame

Prvé miesto spomedzi najobľúbenejších destinácií Slovákov patrí Chorvátsku, hoci hotelové a reštauračné služby sú drahšie ako u nás (lacnejšie než u nás je to v Bulharsku, Maďarsku a Česku). Po Chorvátsku nasleduje Taliansko a Česko, posledné roky aj Turecko. Naopak ubúda Slovákov dovolenkujúcich v severnej Afrike a Grécku.

V priemere trávime na dovolenke v zahraničí 9 dní. Čím je však krajina či miesto vzdialenejšie, tým viac dní si tam doprajeme, najdlhšie ostávame v Turecku, Egypte, Grécku, Španielsku. A chcete vedieť, kde si nakúpite najviac za 100-eurovku? V Bulharsku, Maďarsku a Turecku, najmenej v Rakúsku a Taliansku...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy