Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Syndróm premeškania. Fotky a zážitky dokážu ublížiť
Zdielať na

Syndróm premeškania. Fotky a zážitky dokážu ublížiť

BRATISLAVA / Drahé auto, exotická dovolenka či luxusná večera. To všetko dnes ľudia pomocou statusov či fotografií zdieľajú na sociálnych sieťach. A pritom si ani neuvedomujú, že týmto môžu niektorým ľuďom spôsobiť psychické problémy. Dalo by sa povedať závisť - ale teraz to má odbornejší názov - syndróm z premeškania.

Tým, že zverejníte nejakú fotku z dovolenky, alebo nové auto, chtiac nechtiac ubližujete niektorým svojim priateľom. Ako je to možné? Prečo ja to nemám? Takýmito nevinnými úvahami sa to začína.

Ľudia trpia

Vidieť úspech či šťastie svojich priateľov však nezvládne každý. "Začnú trpieť takým syndrómom, že sú nejakí nemožní alebo že niečo zmeškali, hovorí psychológ Karol Kleinmann. Niektorí sa potom svojich známych snažia takpovediac dobehnúť.

Mať to isté, zažiť to isté. Ale nie vždy to ide. Denne totiž prichádzajú stále nové a nové fotografie a informácie. "Už dneska máme miliardu zariadení, ktoré máme pripojené na internet, od počítača cez mobil. Mobilné telefóny a tablety naberajú na rozvoji na predaji a takto to jednoducho bude rásť ďalej," hovorí odborník na IT Jozef Orgonáš. "Môže to skutočne veľmi hlboko poznačiť, jeho psychický život ," dodáva Kleinmann.

Neustále pripomínanie toho, čo ste prepásli, vám môže pôsobiť nespavosť alebo bolesti hlavy. Pritom si vraj stačí uvedomiť, že život ľudí na sociálnej sieti, nie je taký dokonalý ak o ho prezentujú. "To má byť vlastne tá výkladná skriňa toho môjho života. Tam som teda najlepší, najrýchlejší, najsuper," hovorí psychológ.

Všetko by sme mali brať s nadhľadom

Zdá sa, že človek sa informácie na sociálnych sieťach musí naučiť brať s nadhľadom, ako naše kolegyne, alebo návštevy sociálnych sietí obmedziť. "Trend je jasný. Ľudia budú zdieľať, chcú zdieľať. A to množstvo dát, to množstvo videí.. tie tisíce hodín videí, ktoré sú, sa stále zdvojnásobujú a zdvojnásobujú," dodáva Orgonáš. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články