Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež František: Peniaze majú slúžiť, nie vládnuť!
Zdielať na
Zahraničie

Pápež František: Peniaze majú slúžiť, nie vládnuť!

VATIKÁN / Od svojho zvolenia sa pápež František po prvýkrát vo svojom prejave venoval finančnej kríze, strašiakovi súčasnosti. Svätý otec v apeloval najmä na ekonómov, finančníkov i štátnych predstaviteľov, aby zastavili krutú "diktatúru ekonomiky" a "fetišizmus peňazí".

Za krízu môže úpadok etiky

Vo významnom prejave pápež František otvorene hovorí o príčinách finančnej krízy. Tie vidí v úpadku etiky a v takzvanej antropologickej kríze. Peniaze sa stali dôležitejšie ako človek. Svätý Otec ostro kritizoval  zlaté teľa, ktoré sa stalo bohom finančníkov a ekonómov celého sveta. Práve oni podľa neho  spôsobujú, že životná úroveň aj napriek moderným výdobytkom ľudstva upadá. Nielen v chudobných krajinách, ale aj v tých rozvinutých.

"Zatiaľ čo príjmy menšiny neúmerne rastú, väčšina sa prepadá do ešte hlbšej chudoby. Táto nerovnováha je výsledkom ideológie, ktorá presadzuje absolútnu autonómiu trhov a finančných špekulácií a popieranie práva štátov kontrolovať ich," vyhlásil pápež František.

Pápež otvorene vyzval politikov, aby viac kontrolovali ekonomiku vo vlastných krajinách a zameriavali sa na ochranu najslabších. Práve kontrola finančných trhov by podľa neho mohla zastaviť zhubné následky krízy.

Strach a zúfalstvo ničia srdcia ľudí

"Každodenná neistota má katastrofálne následky. Na vzostupe sú patologické stavy a psychické problémy ľudí. Strach a zúfalstvo ničia srdcia ľudí aj v bohatých krajinách. Vytráca sa radosť zo života, narastá obscénnosť a násilie. Chudoba je stále viac zrejmá. Ľudia sa snažia prežiť a žijú nedôstojne," myslí si pápež.

Pápežov prejav prišiel v čase, keď sa o očistné reformy pokúša aj Vatikánska banka. Tá sa roky zmieta v škandáloch pre neprehľadné a podozrivé transakcie. Vatikánska banka oznámila, že na svojich internetových stránkach bude zverejňovať výročné správy a pokúsi sa maximálne stransparentniť svoju činnosť.

Príchod pápeža na Slovensko

Svätý Otec František nenavštívi Slovensko na sviatok svätých Cyrila a Metoda v júli. Vyplýva to z vyjadrení hovorcu Svätej stolice Federica Lombardiho, podľa ktorých pápež opustí Taliansko prvýkrát až na júlovej ceste do Brazílie, kde sa zúčastní na Svetovom stretnutí mládeže.

Existuje však teoretická možnosť, že by pápež Slovensko navštívil na jeseň, pravdepodobne na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorý slávime 15. septembra. V tento dátum mal údajne v úmysle prísť na Slovensko aj Františkov predchodca Benedikt XVI. VIAC TU.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy