Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Snežný muž Yeti. Vedci zistili, ako to je naozaj...
Zdielať na

Snežný muž Yeti. Vedci zistili, ako to je naozaj...

HIMALÁJE / Yeti sa vyvinul zo starovekého polárneho medveďa. Profesor Sykes opiera svoje tvrdenie o testy DNA, ktoré urobil na vzorkách získaných z miest, kde údajne yetiho videli.

Našli sme úplnú zhodu s medveďom

Britský genetik našiel dôkazy, ktoré naznačujú príbuznosť mýtického yetiho a starovekého polárneho medveďa. Emeritný profesor Oxfordskej univerzity Bryan Sykes opiera svoje tvrdenie o testy DNA, ktoré urobil na vzorkách získaných z miest, kde údajne yetiho videli.

"Našli sme úplnú zhodu v dvoch vzorkách z Himalájí a starovekým polárnym medveďom," povedal vo štvrtok pre BBC Sykes, ktorý vždy považoval yetiho za druh medveďa a odmietal tvrdenia o jeho možnej príbuznosti s človekom.

Výsledok nás veľmi prekvapil

Profesor zverejnil v roku 2012 výzvu na zaslanie vzoriek z miest údajného výskytu mýtického tvora. Dostal ich asi 70, pričom 27 z nich bolo použiteľných a následne porovnaných s databázou zvieracích genómov. Anyláza DNA podľa Sykesa potvrdila 100-percentnú zhodu medzi dvoma vzorkami z Himalájí a vzorkou z čeľuste polárneho medveďa z Nórska, ktorá pochádza z obdobia pred 40 000 až 120 000 rokov. Píše americký portál CNN.

"Je to vzrušujúci a absolútne neočakávaný výsledok, ktorý nás prekvapil," povedal profesor. Dodal, že po Himalájach sa nepotulujú staroveké medvede, ale yeti by mohol byť poddruhom hnedého medveďa, ktorý sa krížením vyvinul zo
svojich polárnych predkov.

Bol tu pred 10 rokmi

"Je to druh, ktorý sme tu nemali 40-tisíc rokov. Teraz vieme povedať, že sa tam takýto tvor pohyboval pred desiatimi rokmi. Zaujímavé je tiež, že tento druh zvieraťa či mutanta pravekých medveďov mohol žiť na dvoch koncoch Himalájí. Ak by sme pátrali ďalej, našli by sme ich aj dnes,“ uviedol denník Daily Telegraph Sykesove slová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

Súvisiace články