Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Extáza má pomôcť vojakom, ktorí majú traumu
Zdielať na

Extáza má pomôcť vojakom, ktorí majú traumu

Driga extáza, ktorá je obľúbená medzi návštevníkmi tanečných akcií, predstavuje nádej pre amerických vojakov, ktorí po návrate z vojny trpia tzv. posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Počas nej sa nemôžu zbaviť spomienok na traumatické udalosti z boja.

Podľa denníka The New York Times väčšinou ide o pacientov, ktorým nepomohli dostupné lieky či terapia a hľadajú alternatívu. Extáza alebo MDMA, ktorú vyvinul koncern Merck v roku 1912 je v USA zakázaná od roku 1985. Postavenie látky mimo zákon bolo reakciou na jej rastúcu obľubu medzi návštevníkmi tanečných akcií v 80. rokoch.

Po podaní drogy sa im stav zlepšil

V poslednej dobe ale americké úrady povolili malému počtu laboratórií v krajine výrobu MDMA na výskumné účely. Ako pomoc vojakom s traumou z boja ju používajú manželia Michael a Anna Mithoeferovci z Charlestonu v Južnej Karolíne. Podávanie extázy vojakom a ďalším ľuďom so syndrómom kombinujú s psychoterapiou. Vo svojom nedávnom článku pre Psychofarmakologický žurnál uviedli, že väčšina ich pacientov po liečbe zaznamenala výrazné a trvalé zlepšenie stavu.

Anthony: Som vďaka nej iný človek

V súčasnosti čelí veľkémuzáujmu u vojakov. Na manželský pár sa obrátilo okolo 250 vojakov. Manželia však môžu, vzhľadom na pravidlá amerického Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA), prijať maximálne 24 pacientov. "Ako človek, ktorý som prežil, sa cítim previnilo. Jednak kvôli tomu, že som sa vrátil z Iraku, jednak kvôli tomu, že som mal šancu absolvovať túto terapiu," hovorí 25-ročný Anthony z Južnej Karolíny. Liečbu už má za sebou. "Som vďaka nej iný človek," dodal.

Patrick: Zmenilo to môj pohľad na vec

Extáza, ktorá navodzuje euforické a empatické stavy, Anthonymu aj ďalším účastníkom terapie pomohla o traumách. "Zmenilo to celý môj pohľad na prácu v troskách dvojičiek," uviedol 46-ročný Patrick, ktorý pomáhal s odpratávaním trosiek v New Yorku po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

Od tej doby trpí traumou z márneho hľadanie preživších a kontaktu so zúfalými ľuďmi hľadajúcich príbuzných. "Občas som v tej jame mal pocit, že to, čo robím má účel a je potreba to robiť. Počas terapie som sa začal stotožňovať s týmto pocitom a nie s vinou a smútkom," poznamenal Patrick.

Drogu podávajú v dvoch dávkach

Mithoeferovci svojim pacientom podávajú MDMA v dvoch dávkach počas dlhej terapeutickej seanse. Niekoľko týždňov pred tým ich na to pripravujú. Tri až päť týždňov po terapii ich čaká ďalšia, počas ktorej sa im podáva droga. Potom nasleduje ďalšia terapia bez podávania látky, kedy účastníci len hovoria. "U väčšiny z nich po liečbe zhruba o tri štvrtiny ubudli bežné symptómy, ako je úzkosť, depresia či nočné mory. Je to viac než dvakrát viac než u iných psychoterapeutických postupov," uviedli manželia.

Výskumníci dúfajú, že pokiaľ budú ich výsledky naďalej také presvedčivé a trvalé, je pravdepodobné, že americká vláda zaplatí za rozsiahlejšie testy ich terapie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články