Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemocničná baktéria zabíja, klostrídia je hrozbou pre seniorov
Zdielať na

Nemocničná baktéria zabíja, klostrídia je hrozbou pre seniorov

Z Česka prichádzajú znepokojivé správy. V nemocniciach sa šíri infekčné ochorenie spôsobené baktériou klostrídiou. Ročne sa ňou nakazia stovky pacientov, väčšina z nich sa našťastie vylieči. Za prvých šesť mesiacov tohto roka však toľko šťastia nemalo už 14 ľudí – a to je údaj len z Moravy. Infekcia pritom nie je ničím výnimočným ani na Slovensku.

Infekcia prepukne následkom užívania antibiotík – tie zničia mikroflóru v črevách a inak neškodná baktéria, s ktorou žijeme celý život, sa premnoží.

Úmrtia aj na Slovensku

V Česku za posledného polroka zaznamenali 14 smrteľných prípadov, úmrtia sa vyskytli už aj na Slovensku. "V roku 2010 a 2011 boli hlásené aj úmrtia. Dve v Trenčianskom a dve v Žilinskom kraji," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Toto ochorenie sa väčšinou objavuje u starších pacientov, ktorí majú oslabenú imunitu. "Začnú produkovať toxíny, ktoré pôsobia na sliznicu čreva, začne sa tvoriť zápal, vyskytnú sa vredy," hovorí Helena Hupková z Mikrobiologického ústav Lekárskej Fakulty UK. 

Najzávažnejším následkom infekcie je toxický megacolon, ktorý postihuje hrubé črevo. To sa rozťahuje a hrozí jeho prasknutie. Väčšina pacientov sa až do tohto štádia nedostane – na vyliečenie stačí niekedy prestať okamžite užívať antibiotiká. "Keď má v poriadku imunitu a vysadia sa antibiotiká pri prvých prejavoch, mal by sa s tým pacient vyrovnať," tvrdí Hupková.

Ak si telo samé neporadí, nasadzujú sa na liečbu paradoxne opäť antibiotiká, no z inej skupiny, ako sú tie, ktoré problém spôsobili. Podľa odborníkov prepukne táto infekcia na Slovensku u zhruba desiatich percent dlhodobo chorých pacientov, ktorí sú najrizikovejšou skupinou.

Epidémia zatiaľ neprepukla

Epidémia zatiaľ v našich nemocniciach neprepukla, no vylúčiť sa nedá. Najdôležitejšia je absolútna hygiena – najmä rúk, pomôže aj preventívne užívanie probiotík a naopak – antibiotiká užívať len v naozaj nutných prípadoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články