Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTOGALÉRIA. Toto sa stane, keď Zem trafí asteroid
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Toto sa stane, keď Zem trafí asteroid

Globálna katastrofa. Masívne vymieranie druhov. Globálna devastácia. Globálne zníženie teplôt na Zemi. Katastrofické zmeny pevniny. Aj takéto následky by mohol mať dopad asteroidu na našu Zem. Podľa vedcov by civilizáciu mohol ohroziť asteroid s priemerom viac než kilometer. Šanca, že sa tak stane v blízkej budúcnosti, je malá, no rátať by sme mali s hocičím.

Vymieranie druhov pred miliónmi rokov

Ceres, Vesta, Pallas, Hygeia. Tieto asteroidy pozná istotne každý z nás. Nachádzajú sa podobne ako väčšina asteroidov v priestore medzi orbitami planét Mars a Jupiter. Obežná dráha asi 50 asteroidov sa však križuje s dráhou Zeme. Vedci odjakživa premýšľali nad tým, čo všetko by dokázala spôsobiť zrážka asteroidu so Zemou.

Veď vyhynutie dinosaurov pred 65 miliónmi rokov spôsobil podľa nich veľký asteroid. Predpokladá sa, že asteroid stojí rovnako aj za veľkým permským vymieraním pred 250 miliónmi rokov, kedy vyhynulo 95% druhov morských a 75% druhov suchozemských živočíchov.

Priemer viac než kilometer

Katastrofy by sme sa preto mali obávať v prípade, ak sa so Zemou zrazí asteroid v priemere cez viac než 1 kilometer. Menší by mal za následok regionálnu katastrofu, to znamená zničenie niekoľkých štátov a smrť niekoľkých desiatok miliónov ľudí a živočíchov.

Podľa vedcov však záleží aj napríklad nad rýchlosťou a zložením objektu, uhlom zrážky či nárazu na pevninu alebo do mora. V druhom prípade by sa totiž k ničeniu pridala aj obrovské vlny tsunami....

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články