Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Unikátny liek na Dupuytrenovu kontraktúru-inovácia bez potreby operácie
Zdielať na

Unikátny liek na Dupuytrenovu kontraktúru-inovácia bez potreby operácie

Zdroj: SITA

Doteraz sa stiahnuté prsty na ruke pri chorobe nazývanej Dupuytrenova kontraktúra liečili iba operačne. Táto “choroba Vikingov”, ako sa toto ochorenie nazýva pre jeho tradične najvyšší výskyt v škandinávskych krajinách, zároveň postihuje aj približne 3 - 6 % Slovákov.

Postihnutí pacienti sú prevažne muži vo veku nad 40.rokov , ktorí väčšinou manuálne pracujú. Presnú príčinu choroby nepoznáme. Na jej vzniku sa však pravdepodobne podieľajú faktory ako genetika, fajčenie, alkohol, poúrazové stavy, cukrovka a iné metabolické ochorenia. U pacientov dochádza k tvorbe podkožných väzivových uzlov a pruhov v dlani a na prstoch ruky, ktoré sa postupne skracujú čo vedie k vzniku tzv. “kontraktúr”. Tie nakoniec spôsobia stiahnutie prstov ruky - hlavne 4.a 5. prsta, smerom do dlane.

Postihnuté prsty pacienti nakoniec nedokážu narovnať. Toto funkčné postihnutie ruky ich výrazne obmedzuje pri práci a každodenných činnostiach, pričom ochorenie sa doposiaľ liečilo výhradne iba operáciou. Ide pri nej o čiastočné alebo kompletné chirurgické odstránenie pruhu otvorenou cestou. Čas hojenia pri tomto postupe je 2 - 3 týždne, potom nasleduje niekoľko týždňová rehabilitácia a plné využívanie ruky je možné až za približne 3 mesiace.

Novinkou v liečbe pacientov s Dupuytrenovou kontraktúrou je nechirurgická injekčná liečba, keď sa do postihnutého miesta na ruke injekčne aplikuje enzým, ktorý rozruší samotný pruh a následne lekár narovná pacientovi prst aj bez potreby operácie. Na rozdiel od chirurgickej liečby tu nie je nutná operácia, nevznikajú pooperačné jazvy, nie je potrebná rehabilitácia ani dlhodobejšia práceneschopnosť a v najlepšom prípade je celková doba liečby približne 3 dni. Dobrou správou pre slovenských pacientov je, že táto unikátna liečba je už dostupná aj na niektorých pracoviskách na Slovensku.

Viac informácií sa dočítate na www.dupuytrenovakontraktura.sk.