Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
HIV má pôvod v srdci Afriky. Pandémia odštartovala pred sto rokmi
Zdielať na

HIV má pôvod v srdci Afriky. Pandémia odštartovala pred sto rokmi

Zdroj: ISIFA

LONDÝN/KINSHASA / Vírus HIV sa do sveta rozšíril v dvadsiatych rokov minulého storočia z konžskej Kinshasy. Podľa expertov expandoval kvôli rastu populácie, obchodu so sexom, nesterilizovaným ihlám na klinikách či železnici vo vtedajšej belgickej kolónii.

Tím vedcov skúmal archívne vzorky genetického kódu HIV a zistil, že sa vírus objavil v dvadsiatych rokoch 20. storočia v hlavnom meste Demokratickej republiky Kongo Kinshase.

Belgická železnica každý rok prepravila milión ľudí a tak sa vírus dostal do susedných regiónov. Štúdiu publikoval odborný časopis Science.

Vysoký počet robotníkov prišiel vtedy do Kinshasy a narušila sa rodová rovnosť. Mužov bolo dvakrát viac ako žien, čo viedlo k rozvoju obchodu so sexom.

Najstarší predok

Vírus sa rýchlo rozšíril do susednej Brazzaville a provincie Katangy. Tieto podmienky pre rozšírenie vírusu v Kinshase trvali iba pár dekád, ale keď skončili, ochorenie HIV bolo rozšírené po celom svete.

Experti tvrdia, že výskum bol fascinujúcim pohľadom na začiatok smrtiacej pandémie, ktorá si globálnu pozornosť získala až v osemdesiatych rokoch. Najviac postihnutých je v Afrike.

Reprofoto/pedaids.or

Tím odborníkov z Oxfordskej univerzity a belgickej Univerzity Leuven sa snažil zrekonštruovať rodniný strom HIV a zistil, odkiaľ najstarší predok pochádzal. Experti analyzovali mutáciu HIV genetického kódu, píše britská BBC.

HIV zmutoval zo šimpanzieho vírusu, známeho aj ako simian immunodeficiency virus, ktorý pravdepodobne preskočil na ľudí skrz kontakt s infikovanou krvou pri manipulácii s mäsom z buše. Vírus viackrát zmutoval. Jedna udalosť viedla k vzniku kmeňa HIV-1 O, ktorá zasiahla tisíce ľudí v Kamerune.

Dlhší život nie pre každého

Na svete žije podľa odhadov 35,3 milióna ľudí nakazených HIV, ktorý ničí imunitný systém. Od začiatku 80. rokov minulého storočia na AIDS zomrelo 25 miliónov ľudí.

Existuje liečba, ktorá pomáha nakazeným žiť dlhšie. Potláča a odsúva príznaky choroby. Samotný vírus ale nelieči. Ľudia z chudobných častí sveta k nej nemajú prístup a preto často umierajú.

Súvisiace články