Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Američan nakazil osem ľudí vírusom HIV, hrozí mu doživotie
Zdielať na

Američan nakazil osem ľudí vírusom HIV, hrozí mu doživotie

SEATTLE / Americký súd nariadil mužovi nakazenému HIV, aby prestal so šírením choroby. V opačnom prípade mu hrozí doživotný trest. Muž zo Seattlu za posledné štyri roky nakazil najmenej osem ľudí, píše Seattle Times.

Muž sa vírusom HIV nakazil pred šiestimi rokmi. Americké úrady mali už dávnejšie informácie o tom, že chorobu roznáša medzi ďalšími ľuďmi.

Muža niekoľkokrát poslali na úradné sedenie, kde dostal všetky informácie o nebezpečenstve, ktoré môže styk s ním predstavovať pre ostatných ľudí.

Chcú ochrániť ďalšie životy

Dokopy absolvoval päť sedení. Poučenie si z nich podľa všetkého neodniesol a smrteľný vírus roznášal ďalej, píše Seattle Times.

Úradníci sa preto rozhodli k radikálnemu kroku a obrátili sa na súd, píše britská BBC. Požadovali, aby ho sudca prinútil konať zodpovedne. Dúfali, že sila paragrafu bude väčšia než obyčajný dohovor.

Úradníci svoju sťažnosť odôvodnili tým, že sa nepokúšajú kriminalizovať jeho sexuálny život, ale chránia zdravie a životy ďalších ľudí.

Hrozí mu doživotie

Súd ich požiadavku rešpektoval a nariadil nakazenému liečbu. Musí radikálne zmeniť svoj sexuálny život a byť zodpovedný. Ak sa nepoučí, v krajnom prípade ho môže súd poslať na doživotie do väzenia.

V Spojených štátoch sa každoročne nakazí vírusom HIV 50 tisíc ľudí. Takmer pätina z nich podľa úradov žije s vírusom v tele bez toho, aby o tom vedela. Na AIDS ročne umiera 15 tisíc ľudí.

Nakazená prostitútka

Podobný prípad sa odohral aj na Slovensku. Viac ako sedem rokov je jedna slovenská prostitútka HIV pozitívna, napriek tomu poskytovala sexuálne služby. Mala pomer s viacerými mužmi. Ani jeden z nich netušil, že je infikovaná.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy