Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyliečené dievčatko (4), ktoré sa narodilo s HIV, opäť ochorelo
Zdielať na

Vyliečené dievčatko (4), ktoré sa narodilo s HIV, opäť ochorelo

Zdroj: ISIFA/ilustračné foto

WASHINGTON / Štvorročnému dievčaťu z amerického štátu Mississippi, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne, no lekárom sa ho vďaka skorému nasadeniu liekov podarilo vyliečiť, sa infekcia vrátila. Preukázali to testy, ktoré odborníci spravili minulý týždeň.

O historicky prvom úspešnom prípade vyliečenia dieťaťa, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne, informovala vlani v marci Deborah Persaud z The Johns Hopkins University.

Záchrana liekmi

Matke dievčaťa diagnostikovali HIV len tesne pred pôrodom, a preto dieťaťu už 30 hodín po narodení podali kombináciu troch štandardných liekov proti HIV, pričom tak spravili dokonca skôr, než poznali výsledky testov na HIV.

Dievča dostávalo lieky až do veku osemnásť mesiacov, keď s ním a jeho matkou lekári stratili kontakt. Ďalšie testy tak vykonali až o desať mesiacov neskôr, pričom nenašli žiadne stopy po víruse, a to aj napriek tomu, že matka dieťaťu prestala dávať lieky.

HIV opäť v krvi

Testy preukazovali negatívne výsledky až do minulého týždňa, keď v krvi objavili prítomnosť HIV. Dievčaťu preto znova nasadili lieky, na ktoré jej organizmus zareagoval dobre. Lekári zatiaľ nevedia, prečo sa vírus znova objavil práve teraz. Tento prípad tak spochybnil doterajšie poznatky o tom, kde sa HIV dokáže v organizme ukrývať.

Tento rok v marci lekári informovali o pravdepodobne druhom vyliečenom dieťati, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne. Ide o dievča, ktoré prišlo na svet vlani v apríli v Los Angeles a s liečbou uňho začali už štyri hodiny po narodení. Nakoľko v súčasnosti stále užíva lieky, lekári zatiaľ nemôžu s určitosťou povedať, či je vyliečené, no opakované testy nepreukázali žiadnu známku infekcie.

Súvisiace články