Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na sexuálnych agresorov chemickým koktejlom
Zdielať na

Na sexuálnych agresorov chemickým koktejlom

V Moldavsku budú sexuálnych zločincov kastrovať. Nie však chirurgicky, ale chemickým kokteilom hormónov. Zákon sa má vzťahovať najmä na odsúdených pedofilov. Akokoľvek drasticky to znie, utlmenie pohlavných pudov praktizujú viaceré krajiny, vrátane Slovenska.

Na jar uplynú štyri roky od drastickej smrti Jakubka Šimánka. Chlapca znásilnil a zavraždil slovenský pedofil a recidivista Antonín Novák, ktorý si teraz odpykáva doživotie. Len nedávno súd poslal za mreže na 15 rokov aj expolicajta Ernesta Bognára, ktorý zneužíval chlapcov napriek tomu, že už raz za to sedel. A nepoučiteľný bol aj zvrhlík Ľuboš Kračuník. Kým bol na úteku z väzenia, znásilnil mladé dievča a ukájal sa nad spútanou recepčnou:   "Keď nebudem robiť, čo mi povie, tak že ma zabije, že ma zabije ako nikoho," spomína na vyhrážky agresora Dominika.

Za mreže ročne 200 deviantov

Za sexuálne zločiny naše súdy posielajú do väzenia každý rok okolo 200 páchateľov. Časť z nich sa na základe rozsudku musí podrobiť aj ochrannému liečeniu. "Ochranné opatrenia náš Trestný zákon a a Trestný poriadok pozná už dlhú dobu, takže je možné uplatniť to aj pri tých trestných činoch, ktoré sú sexuálne motivované. To je sankcia v trestnom konaní," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. "Táto liečba je nedobrovoľná, to znamená, že muž, ktorému bola nariadená liečba sa jej musí podrobiť bez ohľadu na to, či chce, alebo nechce," tvrdí sexulologička Danica Caisová.

Útlmová liečba - chemická kastrácia

Pre tých najnebezpečnejších je určená práve útlmová terapia, ktorá má u deviantov znížiť hladinu ich mužských hormónov a s ňou aj ich libido.
Podľa sexuologičky je veľmi úspešná. Pojem chemická kastrácia, ktorý je zaužívaný v zahraničí, však odmieta: "Pri útlmovej liečbe za pomoci injekcií, či tabliet dochádza k útlmu hladiny androgénov len prechodne a pri ukončení tejto liečby sa hladina androgénov vráti do normy," vysvetľuje Danica Caisová.
"Konkrétny spôsob výkonu, to znamená, ako bude liečba prebiehať a čo je najprijateľnejšie pre páchateľa, určuje lekár,"  hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská
"Deficit je v tom, že sa zriedka nariaďuje liečba prvopáchateľom a mladým mužom," doplňuje sexulologička Danica Caisová.

Chirurgická kastrácia je nezvratná

Zákon povoľuje aj chirurgickú kastráciu mužov, no tá je na rozdiel od útlmovej liečby nezvratná. Táto metóda je však dobrovoľná, prísne posudzovaná a v posledných rokoch si ju nevybral žiaden zločinec. V Česku a Nemecku sa jej ročne podrobí rádovo asi päť deviantov. Napriek tomu, že zákrok je na ich vlastnú žiadosť, krajiny za to čelia medzinárodnej kritike. 

Na sexuálnych agresorov chemickým koktejlom

TV JOJ

Súvisiace články