Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Unikátna výstava otca a syna Hulíkovcov. Spája ich viac ako len rodinné puto
Zdielať na

Unikátna výstava otca a syna Hulíkovcov. Spája ich viac ako len rodinné puto

BRATISLAVA / Viktor, Tomáš a Veronika Hulíkovci sú na Slovensku pre mnohých známe mená. Jeden je výtvarník, sochár, druhý je slovenský prírodovedec, dokumentarista a fotograf a tretia je kolegyňa z TV JOJ - reportérka Krimi. Od piatku je otvorená výstava diel mužskej časti rodiny, ktorú si môžte prísť pozrieť do Zichyho paláca v Bratislave.

​Dvaja rozdielni autori, ktorí na prvý pohľad majú odlišné umelecké zameranie. Ale to je len prvý pohľad. V podstate toho majú spoločného oveľa viac, než je len rodinné puto otec a syn.

Otec a syn

Otec Viktor Hulík má za sebou veľké množstvo ocení doma i vo svete. V ranej tvorbe sa zameriaval na ekológiu a prírodu, neskôr sa zameral na geometrické abstrakcie. Medzi jeho širokej verejnosti známe diela patrí napríklad socha Čumila v centre Bratislavy.

Keďže jablko nepadá ďaleko od stromu, tak aj jeho syna Tomáša od mala fascinuje príroda. Až natoľko, že vyštudoval environmentalistiku a podnikol viaceré vedecké a fotografické expedície. V ostatnom čase sa zameriava na dokumentaristiku, ktorá prezentuje krásy Slovenska.

Spoločná výstava

Jedného dňa mu v hlave skrsla myšlienka, že by s otcom mohli mať spoločnú výstavu. "Ja som sa otca s takou malilinkatou dušičkou pýtal, ako teda renomovaného umelca, či by sme si nedali spolu výstavu nejakú, tak našťastie otec súhlasil," hovorí otvorene Tomáš. 

Ponuku Hulík starší prijal s nadšením. "Sledujem Tomášov vývoj a výdy ma fascinoval jeho prístup, taký ten pedantný a realistický k tomu okolitému svetu," hovorí o synovi Viktor. 

"Ich výtvarné cítenie má niečo osobitné, obidvaja sa veľmi dobre dopĺňajú a táto výstava je toho svedectvom. Je veľmi nápaditá, zaujímavá, človeka obohacuje," hodnotí bývalý politik Jozef Moravčík. "Viktora poznám dlho, vážim si ho, je to fantastický človek a fantastický umelec," pridáva sa herečka Mária Kráľovičová. 

Súvisiace články