Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: V Indii odkryli najvyššiu sochu sveta
Zdielať na

FOTO: V Indii odkryli najvyššiu sochu sveta

NARMADA / V indickom štáte Gudža-rát slávnostne odhalili sochu, ktorá sa bude pýšiť titulom – najvyššia socha na svete. Dielo, ktoré meria približne 182 metrov, znázorňuje politika, právnika a jedného zo zakladateľov samostatného indického štátu Sardara Patela.

Výstavba sochy stála takmer 380 miliónov eur. Vláda Gudža-rátu verí, že dielo ročne priláka minimálne 2,5 milióna turistov. Miestni farmári ale nadšení nie sú. Mnohí si myslia, že štát mohol peniaze radšej investovať do skvalitnenia ich života. V oblasti, kde socha stojí, je niekoľko policajných jednotiek. Tie dohliadajú na bezpečnosť a ochranu ľudí pred prípadným protestom týchto farmárov a aktivistov. 

Nad bronzovým monumentom v stredu preleteli lietadlá indickej armády, ktoré sochu zasypali kvetmi. 

Patela pôsobil vo funkcií vicepremiéra Indie po získaní nezávislosti Británie v roku 1947. Tento nacionalistický politik bol známy aj ako "indický železný muž", pretože dokázal presvedčiť rozhádané štáty, aby sa spojili a stali sa súčasťou jednotnej Indie. 

Súčasný premiér Módí označil Patela za plameň nádeje pre Indiu v dobe krízy a za inšpiratívnu osobnosť pre budúce generácie. 


Pred časom vymenili aj Ronaldovu sochu:

Súvisiace články