Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Karlova tretia a Komenského na 45. mieste. Pozrite si rebríček univerzít
Zdielať na

Karlova tretia a Komenského na 45. mieste. Pozrite si rebríček univerzít

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Každý rok portál QS topuniversities robí výskum najlepších univerzít na svete. Rozdeľuje ich aj podľa kontinentov a oblastí. V kategórii Európa a Stredná Ázia sa Univerzita Komenského umiestnila na 45. mieste. Omnoho lepšie skončili naši západní susedia. Česká Karlova Univerzita obsadila tretiu priečku.

Všetkým univerzitám v našej oblasti kraľuje Lomonosova univerzita v Moskve, za ňou opäť Rusi, presnejšie Novosibírska štátna univerzita a trojicu uzatvára Karlova univerzita v Prahe. 

Spomedzi slovenských univerzít sa najvyššie umiestnila Univerzita Komenského (UK), na 45. mieste. Na 58. priečke skončila Slovenská technická univerzita (STU). A 100. priečka patri Technickej univerzite v Košiciach (TUK). 

SQ, topuniversities

Ak porovnáme výsledky s minulým rokom, UK si pohoršila o 2 miesta, STU sa zase o jedno miesto posunula vyššie a TUK sa dostala o 5 priečok vyššie. 

Portál samozrejme hodnotí aj najlepšie univerzity na celom svete. Najlepšia Univerzita na svete je v Amerike, presnejšie v štáte Massachusetts. Reč je o Massachusetts Institute of Technology. Za ňou je Stanford a slány Harvard. Prvá neamerická univerzita obsadila 5. priečku a môžete ju nájsť vo Veľkej Británii - University of Oxford. 

QS, topuniversities

​A ak vás zaujíma, kde skončili slovenské univerzity v tomto zozname, dočkáte sa. Univerzita Komenského na priečkach od 751 až 800, Slovenská Technická tiež a Technická univerzita v Košiciach 801 - 1000. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy