Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sexuálne obťažovanie zažila až polovica vysokoškolákov
Zdielať na
Zahraničie

Sexuálne obťažovanie zažila až polovica vysokoškolákov

Zdroj: Lee Gillen/ilustračné

Študenti často ani netušia, že boli terčom harašmentu

Výskum odhalil, že študenti často ani netušia, že boli terčom sexuálneho obťažovania, pretože nepoznajú definíciu tohto javu. Výsledky výskumu sa preto rodili na základe odpovedí na podrobné otázky.

„Pojem sexuálne obťažovanie má širokú škálu významov. Podľa obvyklých definícií a aj podľa osobných vymedzení respondentov do neho spadajú prejavy od zosmiešňujúcich poznámok o ženách či mužoch, ktoré vytvárajú nepríjemnú atmosféru, až po otvorený sexuálny nátlak,“ vysvetlila Irena Smetáčková z Pedagogickej fakulty UK.

Univerzity a vysoké školy vo svojich študijných poriadkoch o téme sexuálneho obťažovania úplne mlčia a študenti tak od školy nedostanú žiadne rady, ako by mali v prípade nepríjemnej situácie postupovať.

Posmešné a nevhodné poznámky o mužoch či ženách počula v rámci školy viac ako polovica študentov a 32 percent uviedlo, že si museli vypočuť aj sexuálne ladené vtipy a príbehy.

Výskum zaznamenal aj konkrétne príbehy, keď učiteľ verbálne a s pomocou SMS celé mesiace dotieral na študentku, ale aj opačný prípad, ktorý popísal prorektor ČVUT František Vejražka.

„Pred časom sa ma snažila presvedčiť k povoľnosti študentka, ale poradil som si,“ uviedol.

Zdielať na

Najčítanejšie správy