Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Cena za smrť na Slovensku je 9 900 eur
Zdielať na

Cena za smrť na Slovensku je 9 900 eur

BRATISLAVA / Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) prešetril minulý rok 1 085 podnetov, ktoré sa týkali správnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti, za opodstatnené označil 227 z nich.

Podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚZDS) podali aj rodičia Adamka, ktorý sa v trnavskej nemocnici narodil s najťažším stupňom nedokysličenia mozgu a zostal v kóme. Následne o jeho život bojovali lekári na bratislavských Kramároch. 

Jej podozrenia na pochybenie lekárov, ktorí jej pôrod viedli, mali opodstatnenie. "Úrad konštatoval nedostatočné monitorovanie matky a plodu a tiež nesprávne vyhodnotený stav a priebeh pôrodu," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Napriek tomu, že u pani Eleny išlo o rizikové tehotenstvo, nebolo počas pôrodu dieťa dostatočne monitorované. Tým pádom lekári nezistili, že chlapček má nedostatok kyslíku. Včas nezistili ani to, že u matky došlo aj k prasknutiu maternice. "Ťažko sa na to niečo hovorí. Ten doktor a ten pôrodný tím zničil celú jednu rodinu. Zničili jedno krásne donosené dieťa," hovorí mama Adamka.

Pozrite si archívnu reportáž reportéra Rasťa Striška

Nespokojní najmä s chirurgiou

Prípad Adamka je len jeden z mnohých, ktorý musel ÚZDS riešiť. Najväčší počet pochybení zistil v oblasti chirurgie. Pacienti boli nespokojní najmä s postupom pri liečbe, podania na úrad smerovali ľudia aj pre úmrtia.

"Každý prípad je iný, individuálny, náročný na posúdenie. Úrad ho prešetruje komplexne, teda či pacientovi bola v zmysle zákona správne poskytnutá zdravotná starostlivosť," uviedla hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

Najviac podnetov eviduje úrad na Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), tá zároveň dostala aj najviac pokút. Ide o najväčšie zdravotnícke zariadenie na Slovensku, má najviac pacientov, výkonov i zamestnancov.

Pokuta za smrť 9 900 eur

"UNB sa skladá z piatich nemocníc. Nemožno ju preto porovnávať s ostatnými nemocnicami len cez kritérium - počet pochybení. Treba brať do úvahy počet pacientov, počet výkonov, špecializácie, a to, že je koncovou nemocnicou, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť často najťažším prípadom z celého Slovenska," uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Najvyššia sankcia bola nemocnici udelená za úmrtie a to vo výške 9 900 eur.

Prešov, Bystrica, Trnava

Medzi ďalšími zdravotníckymi zariadeniami, na ktoré sa pacienti najčastejšie sťažovali, boli Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach či fakultné nemocnice v Prešove, Banskej Bystrici a Trnave. Valášiková však pripomína, že hospitalizujú najviac pacientov, zároveň podotýka, že nie každý nespokojný pacient sa automaticky aj sťažuje.

Medzi najviac pokutovanými okrem už spomínanej UNB, bola aj nemocnica v Galante či Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici, ktorá si zároveň v minulom roku vyslúžila aj najvyššiu sankciu a to 9 950 eur. Úrad vlani rozdal zdravotníckym zariadeniam pokuty v súhrnnej výške 188 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy