Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Potvrdené! Adamko doplatil na lekárov nemocnice v Trnave
Zdielať na

Potvrdené! Adamko doplatil na lekárov nemocnice v Trnave

TRNAVA / Dieťa po komplikovanom pôrode v Trnavskej nemocnici zostalo v kóme. Prípad sa stal ešte v máji. O Adamkov život následne bojovalo niekoľko lekárov aj na bratislavských Kramároch. Prípad, ktorý bol zrejme vyvrcholením dlhodobých problémov na trnavskej gynekologicko-pôrodníckej klinike, sa posunul výrazne dopredu.

Lekári pochybili...

Lekári na Kramároch mali v rukách osud Adamka. Ten sa narodil s najťažším stupňom nedokysličenia mozgu v súvislosti s pôrodom. Adamkova mama Elena podala, po pôrode na trnavskej klinike, podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Dnes už vie, že jej podozrenia na pochybenie lekárov, ktorí jej pôrod viedli, mali opodstatnenie. "Úrad konštatoval nedostatočné monitorovanie matky a plodu a tiež nesprávne vyhodnotený stav a priebeh pôrodu," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Nedostatočne monitorované dieťa

Laicky povedané, napriek tomu, že u pani Eleny išlo o rizikové tehotenstvo, nebolo počas pôrodu dostatočne monitorované dieťa a tým pádom lekári nezistili, že chlapček má nedostatok kyslíku. K tomu včas nezistili, že u matky došlo aj k prasknutiu maternice. "Prípad posudzovali prizvaní konzultanti zo špecializovaných odborov gynekológia a pôrodníctvo a neunatológia, ktorých stanoviská Úrad pre dohľad zohľadňoval," dodáva Valášiková.

"Ťažko sa na to niečo hovorí. Ten doktor a ten pôrodný tím zničil celú jednu rodinu. Zničili jedno krásne donosené dieťa,"
hovorí mama Adamka.

Matka chce dokázať spravodlivosť

Stanovisko Úradu pre dohľad neznamená automaticky to, že lekári v trnavskej nemocnici pochybili a nemocnica okamžite vyplatí niekoľko stoviek tisíc eur ako odškodné pre rodičov malého Adamka. Rodina však môže žalovať nemocnicu na príslušných súdoch. "Jediné, čo ma ženie dopredu je dokázať spravodlivosť," hovorí Elena, matka Adamka. "V súvislosti s týmto prípadom naďalej polícia vedie vyšetrovanie z prečinu ublíženia na zdraví," uviedla hovorkyňa KR PZ v Trnave, Martina Kredatusová.

Na prípad malého Adamka TV JOJ upozornila podnetom samotné ministerstvo zdravotníctva. Podozrenia na dlhopretrvávajúce problémy v trnavskej pôrodnici zrejme aj preto nakoniec vyústili do rozviazania pracovného pomeru s vtedajším primárom. Práve on rozhodol o prirodzenom pôrode. REPORTÁŽ TU. 

"Vedenie fakultnej nemocnice v Trnave robí kroky, ktoré vedú ku skvalitneniu poskytovania zdravotnej starostlivosti na gynekologicko-pôrodníckej klinike," píše sa v stanovisku raditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy