Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemeckí vedci sa chytajú za hlavu. Záhadne zmizlo podmorské observatórium, o ktorom nik nevedel
Zdielať na

Nemeckí vedci sa chytajú za hlavu. Záhadne zmizlo podmorské observatórium, o ktorom nik nevedel

Archívna reportáž

Vedci v NASA týždne hľadali pôvod záhadného žiarenia vo vesmíre, ktoré po čase zmizlo. Pozrite si archívnu reportáž

BERLÍN / Nemci už niekoľko dní márne pátrajú po podmorskom observatóriu, ktoré zmizlo z dna Baltického mora. Je pritom veľmi nepravdepodobné, že by zariadenie, ktoré váži zhruba 800 kilogramov, niekto ukradol alebo že by ho odniesli morské prúdy, či živočích.

Podľa agentúry DPA sa podarilo nájsť len niekoľko časti úchytov či rozstrapatený kábel. Observatórium sa stratilo už 21. augusta, keď z neho prestali prichádzať dáta. 

Zmiznutie observatória, ktoré sú určené na meranie dát o životnom prostredí zostáva záhadou. Krádež je veľmi nepravdepodobná, pretože sa nachádza na morskom dne v hĺbke 22 metrov. Do úvahy prakticky nepripadá ani to, že by ju z ukotvenia vytrhla loď so sieťou. Observatórium sa totiž nachádza v uzatvorenej oblasti, kam lode nemajú prístup a umiestnenie laboratória nebolo verejne známe.

Centrum pre výskum oceánu Geomar vylučuje, vzhľadom na hmotnosť observatória ako príčinu zmiznutia podmorské prúdy a živočíchy. Observatórium v hodnote 300 000 eur dodávalo expertom dáta, inštalované bolo v roku 2016 približne 1,85 kilometrov ďaleko od brehu Kielu. 

Pri pobreží Nórska objavili akúsi "záhadnú" veľrybu, ktorú tamojší ľudia považujú za ruského špióna. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy