Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Richarda Sulíka na kongrese znovuzvolili, nezúčastnení členovia ale tento mandát neuznávajú
Zdielať na

Richarda Sulíka na kongrese znovuzvolili, nezúčastnení členovia ale tento mandát neuznávajú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana SaS v sobotu vo Zvolene volila svojho predsedu. Na mimoriadnom kongrese sa o post lídra SaS uchádzal iba súčasný predseda Richard Sulík. Toho opäť zvolili. Predseda obsadí stoličku na čele strany na ďalšie štyri roky.

Richard Sulík bude predsedom strany SaS aj ďalšie štyri roky. Rozhodli o tom členovia strany na mimoriadnom kongrese, ktorý sa konal vo Zvolene. Sulík získal 135 hlasov zo 141 odovzdaných volebných lístkov, šesť hlasov bolo neplatných. Predseda obsadí stoličku na čele strany na ďalšie štyri roky. Riadne voľby predsedu sa mali konať až v júni 2020.

Členovia SaS vytvorili názorovú platformu

Pred novinárov sa po zverejnení výsledkov mimoriadneho kongresu postavili aj tí členovia strany, ktorí sa ho nezúčastnili. Oznámili, že urobia všetko preto, aby bola SaS zvolená, no sú veci, s ktorými nesúhlasia, ako napríklad spôsob akým sa Sulík nechal opäť zvoliť. Oznámili preto vznik názorovej platformy, ktorá patrí do SaS. "Je absurdné, aby sa už raz zvolený predseda nechal zvoliť opäť. Nie je možné, aby sme výsledok tohto kongresu uznávali. Mandát Richarda Sulíka sa končí budúci rok. Nezískal silnejší mandát, je oslabený a s ním aj celá strana. Neberieme to na ľahkú váhu, nechceme rozbíjať SaS a stratiť členov alebo voličov, ktorí sa rovnako ako my, nevedia preniesť cez takéto mimoriadne kongresy. Považujte túto tlačovú konferenciu ako otvorenie názorovej platformy demokratického jadra SaS," uviedla členka SaS Jana Kiššová.

"My nikam neodchádzame, sme demokratické jadro SaS a ozveme sa vždy, keď to bude treba, či už smerom dovnútra strany alebo smerom k verejnosti," vysvetlil Ľubomír Galko vzťah strany a demokratického jadra. "Cieľom našej názorovej platformy - demokratické jadro SaS - je zabrániť ďalším odchodom členov, upevňovať povesť SaS a uskutočniť voľby predsedu SaS v riadnom termíne v júni 2020. Názorové jadro SaS je otvorené pre všetkých súčasných i minulých členov SaS a rovnako pre priateľov slobody," povedal Jozef Rajtár a dodal, že v zahraničí je bežné, že majú strany názorové prúdy, a to chcú zaviesť aj u nás.

"Jeho mandát nemôžeme považovať za silný. Viac ako jedna tretina základne mu nevyslovila dôveru, a to tak, že na mimoriadny kongres neprišli. Chceme vyslať signál našim voličom a ostatným členom strany, že v SaS sú ľudia, ktorí majú v úcte demokratické princípy," dodala k znovuzvoleniu Richarda Sulíka Natália Blahová. 

O tom, či je kongres potrebný, hovorila v pondelok aj republiková rada strany. Ako priblížila predsedníčka parlamentného poslaneckého klubu SaS Natália Blahová po zasadnutí Republikovej rady SaS, viacerí členovia navrhovali, aby sa v sobotu 7. septembra voľba predsedu strany nekonala. "Viacerí členovi prišli s kompromisným návrhom, aby sa miesto voľby prijímalo uznesenie, ktorým by vyjadrili, že strana stojí za lídrom Richardom Sulíkom a že je náš volebný líder," priblížila Blahová s tým, že takýto návrh neprešiel. Blahová, podpredsedovia SaS Ľubomír Galko, Jana Kiššová či poslanci NR SR za SaS Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka sa na kongrese nezúčastnia. "Hovoríme, že je nevhodné, aby Richard Sulík sám proti sebe kandidoval," dodala a podotkla, že nikto iný sa o post lídra SaS neuchádza.

TV JOJ disponuje listom, v ktorom šesť poslancov a jeden člen republikovej rady členom SaS oznamujú, že 7. septembra na mimoriadny kongres do Zvolena neprídu.

Vznikol v reakcii na starší list 46 z 200 členov strany SaS, ktorí protestovali proti mimoriadnemu septembrovému kongresu, ktorý Sulík zvolal. Chcel si na ňom pred voľbami posilniť predsednícku stoličku. "Sme nútení skonštatovať, že jeho schopnosť zohľadňovať iné záujmy ako tie vlastné sa blíži k nule. Jeho konanie v nás zabíja dôveru k nemu a k ušľachtilosti cieľov, ktoré sleduje. Preto si Vám dovoľujeme oznámiť, že sa na mimoriadnom kongrese nezúčastníme. Dôvodom sú bezprecedentné metódy, ktoré likvidujú vnútrostranícku demokraciu, ktoré bezohľadne hazardujú s integritou členov, s podporou občanov a osudom Slovenska. Preto mimoriadny kongres bude mimoriadnym len tým, že to bude mimoriadne veľká hanba pred tvárou verejnosti," uvádza sa v stanovisku. 

Ako uviedol líder SaS Richard Sulík, veľká väčšina členov potvrdila účasť na mimoriadnom kongrese SaS a ich vôľa je rozhodujúca. "Zvolanie kongresu je právo predsedu dané stanovami a zvolal som ho preto, lebo sa objavili hlasy na výmenu predsedu. To sa dá len na kongrese," uviedol Sulík a dodal, že tajnú voľbu predsedu všetkými členmi strany považuje za najdemokratickejší spôsob, ako rozhodnúť o tom, kto bude lídrom. Podľa stanov by mali mimoriadnemu kongresu predchádzať mimoriadne okolnosti. Takéto udalosti nikto podľa Blahovej neeviduje. Podľa nej všetci rešpektujú platný mandát predsedu strany Richarda Sulíka. Líder strany sa mal voliť riadne v júni 2020.

Mimoriadny kongres SaS zvolal Richard Sulík. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy