Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dažďová smršť? Tento radar ju odhalí, aj keď je ďaleko
Zdielať na

Dažďová smršť? Tento radar ju odhalí, aj keď je ďaleko

Na Kolibe máme unikát. Obrovský žeriav čosi dvíhal na strechu a nakrúcalo to niekoľko kamier. Vyzeralo to ako filmová scéna. Naši technici na strechu umiestňovali najmodernejší meteorologický radar.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Verili by ste tomu, že spomínaný radar dokáže v okruhu 170 km spozorovať napríklad dažďovú smršť a včas pred ňou varovať obyvateľov? Je to tak, aj keď tak na prvý pohľad nevyzerá.

Zvláštna plastová kupola a množstvo všelijakých vecičiek k tomu, to je on - hlavný hrdina atrakcie. Kameramani na strechách sú pripravení, akcia môže začať. Ako prvá na scénu prichádza ťažkotonážna technika.

Vyniesť meteoradar hore na strechu prišiel 60-tonový kolos s 50-metrovým ramenom. Len kým ho vysunul, prešlo najmenej 5 minút. Potom všetky kusy radaru hravo povynášal na strechu budovy našej televízie. "Všetky komponenty sa následne potom zmontujú," vysvetlil technický riaditeľ  televízie Dezider Fischer.

Jediný na Slovensku

Ide zatiaľ o prvý takýto radar na Slovensku. Keď technici poskladajú všetky tieto kúsky dokopy, tento zázrak bude merať zrážky v široko-ďalekom okolí. Inak povedané, vzdušnou čiarou to znamená na Slovensku okruh na sever zhruba po Púchov, na východ po Banskú Štiavnicu, na juh po maďarský Balaton, do Rakúska na Viedeň či do Česka po Brno.

Radar v tomto okruhu dokáže okamžite zachytiť dážď a do jednej minúty ďalšie zariadenia dokážu informácie spracovať tak, aby ste si ich mohli pozrieť.  "Pre konečných divákov to potom vyzerá ako zrážková mapa," dodáva Michal Najman z Meteosense a Meteopress.

A tie potom budeme využívať okrem iného aj v relácii Najlepšie počasie. Radar umožní okamžite zachytiť búrku či smršť a včas tak varovať  obyvateľstvo.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články