Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Teória o živote sa asi rozplýva, Mars prichádza o atmosféru
Zdielať na

Teória o živote sa asi rozplýva, Mars prichádza o atmosféru

HOUSTON / Teória o možnom živote na planéte Mars dostala vážnu trhlinu. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) totiž vyšle 18. novembra sondu MAVEN. Tá má zistiť, prečo prichádza planéta o svoju atmosféru.

Takmer rok cesty

Družica sa priblíži k planéte zhruba na 125 kilometrov od povrchu. Okrem monitorovania atmosféry a ionosféry bude skúmať taktiež, aký vplyv má na červenú planétu slnečné žiarenie a slnečný vietor.

Sonde o hmotnosti 2,45 ton, ktorá sa dostane do vesmíru pomocou rakety Atlas V, potrvá cesta na Mars desať mesiacov. Na obežnú dráhu Marsu by mala doraziť v septembri roku 2014.

Pôda na Marse obsahuje približne 1,5 až 3 percentá vody. Vyplýva to z analýzy, ktorú uskutočnila sonda Curiosity pomocou prístroja SAM. V časopise Science o tom informoval medzinárodný tím vedcov na čele s Laurie Leshin z Rensselaer Polytechnic Institute v štáte New York.

Našla sa voda

Sonda Curiosity odobrala vzorky pôdy na lokalite Rocknest, ktorá sa nachádza v kráteri Gale. Následne tieto vzorky zohriala na teplotu 835 stupňov Celzia a analyzovala jednotlivé plyny. Hlavné zložky tvorili vodná para, oxid siričitý, kyslík a oxid uhličitý. Leshin si myslí, že pôda na Marse obsahuje dostatok vody pre prípadné ľudské misie.

"Ak si zoberiete tridsať litrov tohto prachu a zohrejete ich, tak dostanete takmer liter vody. A zaujímavé na tomto marťanskom prachu je tiež to, že sa zdá byť všade rovnaký. Takže pre astronautov je to dobrá správa, pretože si budú môcť získať vodu takmer kdekoľvek," uviedla Leshin. Analýza vzoriek pôdy však odhalila aj prítomnosť chlóru.

Sonda Curiosity má veľkosť osobného automobilu, šesť kolies a je vybavená napríklad robotickým ramenom, niekoľkými spektrometrami, vŕtačkou, dvoma videokamerami či laserom a ďalšími nástrojmi na analýzu vzoriek. Do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas 5, ktorá vyštartovala 26. novembra 2011 z floridského Mysu Canaveral.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články