Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vedci vedia, ako bojovať s obezitou. Hormónom irisín
Zdielať na

Vedci vedia, ako bojovať s obezitou. Hormónom irisín

BRATISLAVA / S obezitou bojuje celý západný svet, aj keď už vymysleli rôzne diéty a zaručené terapie, ktoré ale nie sú zárukou štíhlosti. Novou nádejou je takzvaný hormón športu - irisín. Ten podľa najnovších výskumov amerických vedcov pomáha spaľovať tuky. Vedci uvažujú o tabletke, ktorá by dostala hormón do tela.

Podľa štúdie amerických vedcov vyplýva, že ľudia, ktorí jedia všetko, čo im príde pod ruku ako kyselina, a napriek tomu nenaberú žiadne tukové vankúšiky, vďačia za to hormónu irisín.

"Pracujúci sval vyprodukuje látku, ktorá krvným riečišťom je dopravovaná k ostatným tkanivám a spôsobí premenu tukových buniek z bielych na hnedé," ozrejmuje obezitologička Dagmar Prokešová.

Hnedý tuk

No takzvaný hnedý tuk nie je určený na skladovanie, ale na okamžité spálenie. Čiže hormón irisín pomenovaný podľa bohyne a nazývaný aj hormón športu v podstate podporuje spaľovanie tukových zásob. "Nielen spaľujeme kalórie, ale zvyšujeme aj metabolizmus," dodáva Prokešová.

Tvorba irisínu závisí od množstva svaloviny. "Ľudia, ktorí majú svaloviny menej, majú celkovo pomalší metabolizmus," hovorí obezitologička.

Irisínová tabletka

Nádejou pre nich by mohla byť irisínová tabletka, ktorá by dočasne pomohla spáliť tukové zásoby. Už aj to by mohlo znížiť tragické dôsledky obezity.

"Odhady ukazujú, že približne 2,5 milióna úmrtí ročne v krajinách Európskej únii dochádza práve v dôsledku príčin nadhmotnosti a obezity," dodáva hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Lenka Skalická.

Na Slovensku nadváha najviac ohrozuje generáciu 55- až 64-ročných. "Ide o približne 42 percent ľudí," dodáva Skalická.

S nadváhou bojuje hormón irisín, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články