Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sibírska záhada naberá obrátky. Kráterov je čoraz viac
Zdielať na

Sibírska záhada naberá obrátky. Kráterov je čoraz viac

JAMAL / Minuloročný objav neobyčajného krátera v sibírskej tundre je pravdepodobne začiatkom novej kapitoly geológie. Podobné diery geológovia objavili i na iných miestach oblasti. Zatiaľ nie je známe, prečo vznikajú a do akej miery sú nebezpečné.

Na polostrove Jamal na severovýchode Ruska sa v minulom roku objavil neobyčajný útvar, ktorý svojím pravidelným tvarom zaujal každého, kto videl jeho fotografiu.

Diera s hladkými stenami sa objavila v miestach, kde je osídlenie veľmi riedke. Informácie o nej boli strohé. Ruskí geológovia postupne odhaľujú nové poznatky, píše The Siberian Times.

Nepotvrdená existencia

Kráter z polostrova Jamal nie je jediný. Kontrola satelitných či leteckých záberov a následne i terénu odhalila najmenej štyri ďalšie podobné útvary v danej oblasti.

Zasnežený kráter,

Twitter/Brian L Kahn

Miestni chovatelia sobov tvrdia, že v oblasti sú najmenej tri ďalšie diery, ale ich existenciu zatiaľ nemožno považovať za potvrdenú.

Je veľmi pravdepodobné, že skutočne ide o jav vyskytujúci sa v celej oblasti a kráterov bude podstatne viac než tých niekoľko nahlásených. Nie je v silách malej skupiny geológov celú oblasť alebo jej satelitné snímky počas takej krátkej doby podrobne preskúmať.

Záhadný kráter na Sibíri,

Twitter/Discovery Channel UK

Hrozí únik suroviny

Ak sa tieto útvary budú objavovať častejšie, môžu spôsobiť určité problémy. Oblasť je síce veľmi riedko osídlená, takže nepredstavuje pre obyvateľov nebezpečenstvo, ale intenzívne sa tu ťažia fosílne palivá (predovšetkým zemný plyn).

Pre ťažbu môžu prepady pôdy predstavovať určité riziko spojené s únikom suroviny do životného prostredia.

Otepľuje sa

Vedci pripisujú vznik kráterov neobyčajne teplým rokom v oblasti, ktoré mohli zmeniť podmienky v podloží. Príčinou podľa nich mohlo byť uvoľňovanie plynov z permafrostu, teda zamrznutej pôdy pod povrchom.

Pohľad zvnútra krátera,

Reprofoto/Vladimir Pushkarev

V prípade nárastu teploty sa časť podzemného ľadu mení na vodu. Spolu s tým sa z ľadu uvoľnujú i bublinky metánu a iných plynov. Tie potom putujú nahor a môžu vytvoriť plynové kapsuly.

Pozrite si letecké zábery z oblasti Jamal:

Plyn sa postupne nahromadí v podloží, až je jeho tlak taký vysoký, že vymrští do okolia zeminu a ľad. "Dobrým dôkazom je okrem úniku plynu z jazera i koncentrácia metánu priamo v diere," uviedol Andrej Plechanov z Ruského strediska pre výskum polárnych oblastí.