Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Čierne osy na Slovensku! Aj vďaka globálnemu otepľovaniu
Zdielať na

Čierne osy na Slovensku! Aj vďaka globálnemu otepľovaniu

Nášho diváka na balkóne vraj pred časom otravoval neznámy hmyz. Spočiatku čierne bzučiace čudo nevedel identifikovať. Bola to osa, ale nie taká, na akú sme zvyknutí. Bola totiž celá čierna a -teraz dobrá správa - údajne vás neuštipne. Viac zisťovala reportérka Soňa Chotárová.

"Vyzerala ako zmutovaná osa!"

"Stalo sa to u mňa na balkóne. Takú osu som dosiaľ nikdy nevidel. Nevedel som, či ju môžem zabiť, či nie je nejako agresívna," popisuje Tomáš neznámy hmyz. Keďže predtým nič podobné nevidel, osu si zvečnil. "V prvom momente mi napadlo, že to bude zmutovaná osa. Bola o trošku väčšia ako normálna."

Nové druhy hmyzu sa aj vďaka globálnemu otepľovaniu budú u nás vyskytovať častejšie. "To, že je u nás teplejšia atmosféra, alebo že sa dostávame do teplejšieho podnebného pásma, vyhovuje už mnohým živočíchom, ktoré sú zvyknuté žiť v Stredomorí alebo v Afrike," potvrdil aj meteorológ Peter Jurčovič.

Kutavka u nás, čo čierna vdova?

Dosiaľ neznáma čierna osa sa po slovensky volá Kutavka. Žije v Afrike a v južnej Európe. Pre človeka však nebezpečná nie je. "Je príbuzná ose a je to parazitická osička. Vždy kladie vajíčka do lariev iného hmyzu," popísal osu vedecký pracovník Zbyšek Šustek.

Neznáme druhy hmyzu si buď k nám nájdu cestu sami, alebo si ich privážame zo zahraničia. Klíma u nás im však vyhovuje. Alebo sa prispôsobia. V budúcnosti sa tak u nás môžu udomácniť aj exotickejšie druhy hmyzu. "To sú pavúky, čierne vdovy, ktoré z oblasti Jadranu sa už dostali na naše územia. Sú jedovaté, tak sa treba pred nimi chrániť," upozornil Jurčovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články