Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tornáda v Európe. V bezpečí nie je ani Slovensko...
Zdielať na

Tornáda v Európe. V bezpečí nie je ani Slovensko...

V Európe, aj na Slovensku sa môžu v najbližších dňoch vyskytnúť aj tornáda. S touto informáciou prišla americká spravodajská televízia CNN. Zrejme to nebude také horúce, ale doteraz nikomu ani nenapadlo, že by sa ničivý vzdušný vír mohol objaviť v Taliansku. No v utorok sa tam zničoho nič objavil.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Ničivé tornádo nečakane zasiahlo najmä talianske Benátky. Poľnohospodári plačú, ľudia ostali bez domova. Jediným šťastím bolo, že nedošlo k vážnejším zraneniam. "To bolo v Bibione. Tam to začalo, tam sa to aj skončilo. Pre nás to nemá žiadny nejaký ďalší vývoj," tvrdí meteorológ Peter Jurčovič.

Celý svet hneď zaplavili autentické zábery turistov aj domácich z ničivého, no najmä hrozivo vyzerajúceho tornáda. Svetové médiá vrátane americkej CNN prerušili svoje vysielanie, aby informovali o situácií v Európe. Chvíľu to vyzeralo, že sa tornádo môže objaviť aj na východe Slovenska.

Globálne otepľovanie

V súčasnosti už ani na Slovensku nemôžeme povedať, že nám sa také niečo nemôže stať. Potvrdil to aj expert v tejto oblasti. Dôvod je prostý - globálne otepľovanie. "Môže to byť veterný vír, či už to nazveme tornádo, alebo tromba, alebo tuba, to je jedno. Môže to byť mimoriadne silné krupobitie," hvoorí Jurčovič. 

Ochránia nás Alpy a Karpaty

Experti našu výhodu vidia hneď v niekoľkých faktoch. Keďže v týchto prípadoch ide najmä o stret teplého a studeného vzduchu, amerika má na to ideálne podmienky. Od severu arktický vzduch, z juhu teplé karibské more. U nás tomtuto stretu bránia priečne postavené Alpy a Karpaty. Nemáme od severu až taký studený vzduch a stredozemné more sa s karibským nedá ani porovnať.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy