Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTOGALÉRIA: V Istanbule otvárajú najväčšie letisko na svete
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: V Istanbule otvárajú najväčšie letisko na svete

Zdroj: Reprofoto/Grimshaw Architects

ISTANBUL / Dátum slávnostného otvorenia najväčšieho letiska na svete bolo stanovené na 29. októbra. Turecko oslavuje 95 rokov od svojho vzniku.

Istanbul už dve veľké letiská má. V cestovnom uzle pribudlo tretie. 

​Turci sa chcú do roka 2025 stať so 150 miliónmi pasažiermi ročne najväčším letiskom sveta. 

Výstavba kolosu mala štyri fázy. Počas prvej postavili najväčší terminál na svete a práve 29. októbra má byť spustený do prevádzky. 

Najväčší terminál zaberá plochu 1,3 milióna m², obslúži ročne 90 miliónov pasažierov, vďaka čomu sa nové letisko stane najvyťaženejším v Európe. 

"Tento terminál sa stane architektonickým klenotom a vrcholom cestovateľských skúseností," povedal manažér letiska Yusuf Akcayoglu.

Pozrite si pôsobivé video:

Zároveň dodal, že to má byť aj najbezpečnejšie letisko a to vďaka najmodernejšej technológii. 

Posledná štvrtá fáza má byť dokončená v roku 2030. 

Na letisku nájdete štyri terminály a šesť pristávacích dráh. Na svoje si prídu aj nákupní maniaci, ktorým bude k dispozícii neuveriteľných 100 000 m² plochy pre duty-free, obchody či reštaurácie. 

Letisko sa nachádza 35 kilometrov od centra hlavného mesta. Cesta zaberie približne pol hodiny a na trase bude deväť zastávok. 

Výstavba letiska stála deväť miliárd eur. Plánovaný výnos je až 16 miliárd eur ročne. Lietať sa bude až do 350 destinácií po celom svete. 

Pod architektonický návrh letiska sa podpísal medzinárodný tím dizajnérov pod vedením londýnskeho štúdia Grimshaw Architects, ktoré pracovalo aj na projektoch viacerých iných letísk.

Zdielať na

Súvisiace články