Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Angela Merkel sa chce vzdať vedenia strany. Premiérkou bude, no len do konca funkčného obdobia
Zdielať na

Angela Merkel sa chce vzdať vedenia strany. Premiérkou bude, no len do konca funkčného obdobia

BERLÍN / Nemecká kancelárka a predsedkyňa Kresťanskodemokratickej únie Angela Merkel je pripravená vzdať sa vedenia strany a v decembri už neplánuje kandidovať do čela strany.

Merkel uviedla, že napriek tomu, že už nechce viesť stranu CDU, funkciu premiérky si plánuje ponechať. V roku 2021 už ale nechce kandidovať do Spolkového snemu, čo znamená, že už nebude ani premiérkou. 

Uviedla to agentúra DPA s tým, že to Merkel povedala na predsedníctve strany v Berlíne. Uviedla, že nemá záujem ani o funkciu v rámci Európskej únie. 

Doteraz pritom politička, ktorá CDU viedla od roku 2000 trvala na tom, že by úrad šéfky CDU mal ísť ruka v ruke s funkciou kancelárky.  

Hlavný dôvod rozhodnutia kancelárky sú podľa nej neuspokojivé výsledky CDU za posledný zhruba rok. Poslednou kvapkou bol pravdepodobne výrazný prepad CDU v nedeľných voľbách v Hesensku, kde strana zaznamenala najhorší prepad od roku 1966. Vládna koalícia v Berlíne je podľa mnohých komentárov zatiaľ príliš rozhádaná a nepôsobí dobrým dojmom.

Kto by mal Merkel nahradiť zatiaľ nie je jasné. Už skôr sa špekulovalo o tom, že by sa o post mohla uchádzať súčasná generálna tajomníčka CDU Annegret Kramp-Karrenbaure, ktorú mnohí považujú sa spojenca Merkel. O funkciu by mohol byť záujem aj zo strany šéfa vlády najľudnatejšej spolkovej krajiny Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy