Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najhlbšie miesto na Zemi. Sám tu bol len James Cameron
Zdielať na

Najhlbšie miesto na Zemi. Sám tu bol len James Cameron

Režisér James Cameron sa úspešne potopil na najhlbšie známe miesto na zemi. Stal sa tak prvým človekom, ktorý dno Mariánskej priekopy dosiahol úplne sám.

Ponor sa hneď vydaril

Na miesto známe ako Challenger Deep, ktoré sa nachádza 10 902 až 10 916 metrov pod hladinou Tichého oceánu, dorazil 57-ročný filmár krátko pred ôsmou ráno miestneho času. Informovala o tom National Geographic Society, ktorá na expedíciu dohliada.

"Všetky systémy sú v poriadku," boli podľa webovej stránky National Geographic Cameronove prvé slová po tom, ako dosiahol dno. "Byť na dne nebol nikdy taký dobrý pocit. Nemôžem sa dočkať, kedy sa s vami podelím o to, čo tu vidím," napísal kanadský rodák na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter z dna priekopy.

Išlo o vedecký výskum

Najnižší bod Mariánskej priekopy ľudia dosiahli len raz pred ním, keď tam v roku 1960 poručík amerického námorníctva Don Walsh a švajčiarsky oceánograf Jacques Piccard strávili 20 minút v batyskafe Trieste. Cameron tak ako prvý absolvoval sólový ponor na toto miesto, pričom tam strávil tri hodiny zbieraním vzoriek pre morských biológov a geológov. Expedícia nazývaná Deepsea Challenge je spoločným projektom Camerona, National Geographic a výrobcu hodiniek Rolex. Jej cieľom je rozšíriť vedomosti o tomto málo známom mieste na zemi.

2 hodiny 36 minút

Zostup na dno trval Cameronovi dve hodiny a 36 minút, zatiaľ čo výstup bol podľa National Geographic nečakane rýchly - necelých 70 minút. Ponorka Deepsea Challenger dlhá 7,3 metra sa vynorila na hladine Tichého oceánu na poludnie miestneho času. O svojom pobyte na dne oceánu by mal Cameron verejnosť informovať ešte dnes. Po analýzach zozbieraných vzoriek publikujú výsledky expedície v časopise National Geographic.

Mariánska priekopa_James Cameron_ponor_hĺbka

SITA

Súvisiace články