Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec sveta sa nekonal. No ešte sú tu nové Nostradamove proroctvá
Zdielať na

Koniec sveta sa nekonal. No ešte sú tu nové Nostradamove proroctvá

Údajný koniec sveta sa len nedávno skončil fiaskom, no šíritelia rôznych proroctiev pokoj nedajú. Najnovšie francúzsky historik Edmond Fourier vyšiel s novými 17 Nostradamovými proroctvami, ktoré boli doteraz ukrývané pred verejnosťou.

Budeme chodiť nahí...

Ak by to vyšlo, nemuselo by byť až tak zle. Najnovšie Nostradamove predpovede nie sú totiž len apokalyptické. Človek podľa Nostradama bude žiť bežne aj 200 rokov, vráti sa k východnej medicíne a súčasná zanikne.

Bude komunikovať so zvieratami a stane sa vegetariánom. Ľudstvo prestane platiť dane a svetová ekonomika sa zrúti. Šaty zahodí a bude chodiť nahé a väčšina bude žiť mimo Zeme na iných planétach.

Už o dva roky sa z Afriky má rozšíriť spavá nemoc, pápež bude zavraždený, cirkvi zaniknú a Antikrist bude lapený a uväznený. Koniec sveta sa odkladá až na budúce tisícročie.

Michel de Nostredame žil vo Francúzsku v 16. storočí, bol lekárom a viaceré predpovede mu vtedy údajne vyšli. Zaujímalo nás, čo na tieto proroctvá hovoria vedci, napríklad prognostici. Skúmajú pravdepodobnosť takéhoto vývoja?

Majú proroctvá nejaký vplyv?

"Takéto predpovede nie sú predmetom skúmania ekonómov a sociológov," vraví Ing. Vladimír Baláž, DrSc. z Prognostického ústavu SAV. Prognostici vychádzajú len z faktov, budúcnosť nepredpovedajú, iba skúmajú pravdepodobnosť, ktorým smerom sa bude uberať vývoj.

Kým exaktná veda a klasická ekonómia proroctvá a mytológiu neskúma, psychológia sa jej nevyhýba. Známy tým je napríklad svetoznámy psychiater 19. storočia Karl Jung. Zaoberá sa dokonca aj jasnozrivosťou, ktorú mal mať práve Nostradamus.

Aj keď priamo pravdivosť proroctiev veda neskúma, predsa len na spoločnosť určitý vplyv majú. Totiž to, čomu ľudia veria, v konečnom dôsledku ovplyvňuje tak ekonomiku aj politiku. "Je to pekne vidieť najmä na finančných trhoch," vraví Ing. Vladimír Baláž, DrSc.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články