Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vesmírna loď Sojuz zakotvila, posádka ISS sa rozširuje
Zdielať na

Vesmírna loď Sojuz zakotvila, posádka ISS sa rozširuje

ISS / Kozmická loď Sojuz TMA-09M s trojčlennou posádkou v stredu po necelých šiestich hodinách od štartu z kozmodromu Bajkonur zakotvila pri Medzinárodnej vesmírnej stanici. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Všetko prebiehalo veľmi hladko

Plavidlo sa spojilo s orbitálnou stanicou zhruba okolo 4:10 SELČ, zhruba 400 kilometrov nad južnou časťou Tichého oceánu. "Všetko išlo veľmi hladko," konštatoval komentátor Kelly Humphries na televízii NASA. Z kazašskej stepi Sojuz odštartoval v utorok o 22:31 SELČ.

Na palube Sojuzu k ISS dorazili Rus Fjodor Jurčichin, veterán, ktorý ISS už dobre pozná, pôjde o jeho tretí pobyt, Američanka, mamička 3-ročného syna Jacka a inžinier - mechanik Karen Nybergová a taliansky kozmonaut Luca Parmitano. Na orbitálnom komplexe doplnia posádku, Rusa Pavla Vinogradova a Alexandra Misurkina a amerického astronauta Chrisa Cassidyho. Tí sa majú z ISS vrátiť v auguste.

Išlo o druhý expresný let

Loď na ISS, ktorá sa nachádza vo výške okolo 410 kilometrov, pristála už po šiestich hodinách letu. Išlo tak o druhý taký "expresný let". Prvá púť na kozmickú stanicu trvala takmer dva dni.

Novú trojicu na obežnej dráhe čaká veľa vedeckých experimentov a technologických testov. V priebehu nasledujúcich troch mesiacov plánujú rovnako 5výstupov do vesmíru, kedy majú pripraviť ISS na nový modul s ruským laboratóriom, ktorý je plánovaný na december tohto roka.

Ich návrat na Zem je naplánovaný v novembri. Pre 36-ročného Taliana Parmitana, ktorého vyslala Európská vesmírna agentúra (ESA), ide o prvý pobyt vo vesmíre. Major talianského letectva pôvodne študoval politológiu a medzinárodné právo na univerzite v Neapole, informovala agentúra Reuters.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články