Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ruská loď Progress úspešne pristála na ISS
Zdielať na

Ruská loď Progress úspešne pristála na ISS

Medzinárodná vesmírna stanica ISS - Ruská nákladná loď Progress M-19M v piatok úspešne pristála na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Manéver sa podaril aj napriek tomu, že nefungovala jedna navigačná anténa. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním na ruské stredisko pre riadenie letov (CUP).

Progress vyniesla na obežnú dráhu v stredu raketa Sojuz U. Následne sa ale úplne nerozvinula jedna z antén systému Kurs, ktorý zaisťuje automatické spojenie s vesmírnou stanicou. Ruská kozmická agentúra Roskosmos však uistila, že nejde o mimoriadnu situáciu, pretože spojenie sa dá spraviť aj bez tejto antény.

manéver priblíženia a spojenia bol podľa letového strediska prevedený v záložnom režime. Progress je momentálne pripojený k modulu Zvězda. Progress na orbitálny komplex dopravil takmer 2,5 tony rôzneho nákladu. Na stanicu smeroval materiál pre ďalšie vedecké experimenty, palivo, prádlo, hygienické potreby, lekárske prístroje, pošta, knihy, voda, potraviny a kyslík.

Aj keby loď na ISS nedorazila, posádke žiadny nedostatok nehrozil, pretože zostávajúce zásoby by rozhodne vystačili do príletu ďalšej nákladnej lode.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články