Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vírus Zika môže spôsobovať vzácne neurologické ochorenie
Zdielať na

Vírus Zika môže spôsobovať vzácne neurologické ochorenie

LONDÝN / Francúzski vedci našli prvé dôkazy, že vírus Zika môže spôsobiť vzácne neurologické ochorenie, ktoré vedie k dočasnej paralýze. Plynie to zo štúdie, ktorú skupina výskumníkov založila na analýze dát z francúzskej Polynézie pred dvoma rokmi, keď sa tam tento vírus rozšíril. Zika, ktorá ohrozuje najmä nenarodené deti, sa teraz rýchlo šíri po západnej pologuli.

Bádatelia na Tahiti a vo Francúzsku analyzovali krvné vzorky 42 ľudí postihnutých v rokoch 2013-2014 takzvaným Guillainovým-Barrého syndrómom (GBS), zriedkavým autoimunitným ochorením, ktoré zasahuje nervový systém. U 93 percent z nich sa tiež našli stopy po predošlej nákaze vírusom Zika.

GBS sa zvyčajne objaví niekoľko dní potom, čo je osoba vystavená určitému vírusu, baktérii alebo parazitom. Bádatelia vedení Arnaudom Fontanetom z parížskeho Pasteurovho inštitútu spočítali, že riziko vzniku GBS je 2,4 prípadov na každých 10 000 ľudí nakazených Zika vírusom.

Neorologické ochorenia

"Je to významná práca, pretože umožňuje potvrdiť úlohu nákazy vírusom Zika vo výskyte ťažkých neurologických komplikácií, ktoré vedú ku GBS," uviedol podľa agentúry Reuters Fontanet k štúdii zverejnenej v britskom lekárskom časopise The Lancet.

Podľa neho je tak pravdepodobné, že oblasti zasiahnuté Zikou zaznamenajú nárast počtu pacientov s vážnymi neurologickými ochoreniami.

Stav núdze

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) začiatkom februára kvôli vírusu Zika vyhlásila celosvetový stav núdze. Podľa WHO vírus samotný nie je dôvodom vyhlásenie núdzového stavu, pretože sám o sebe nevyvoláva klinicky vážne stavy. Kľúčové je podľa organizácie nájsť dôkazy o spojitosti Ziky s mikrocefáliou, teda vývojovou poruchou, ktorá predčasne ukončuje rast mozgu.

WHO ale upozornila aj na rastúce signály spojitosti Ziky s GBS v zasiahnutých krajinách. Podľa organizácie zomrie na smrteľné komplikácie 3-5 percent chorých na GBS.

Nebezpečie pre tehotné

Vírus Zika primárne prenáša komár druhu Aedes aegypti. Nákaza vírusom sa objavila v Brazílii vlani na jeseň a postupne sa rozšírila do viac ako dvadsiatky krajín amerického kontinentu.

Jednotlivé prípady už zaznamenali aj európske štáty. Príznaky choroby sú zvyčajne skôr mierne, nebezpečenstvo ale hrozí tehotným ženám, pretože infekcia zrejme spôsobuje u detí mikrocefáliu. Proti vírusu dosiaľ neexistuje účinný liek ani vakcína.

V brazílskom meste Rio de Janeiro sa bol pozrieť redaktor Martin Krpač. Pozrite si jeho reportáž o víruse Zika:

Súvisiace články