Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Prešove hospitalizovali pacientku s podozrením na vírus zika
Zdielať na

V Prešove hospitalizovali pacientku s podozrením na vírus zika

PREŠOV / Na Slovensku je prvá pacientka s podozrením na vírus zika. Prijatie pacientky potvrdila hovorkyňa fakultnej nemocnice v Prešove Renáta Cenková. Žena sa pred pár dňami vrátila z Južnej Ameriky.

"FNsP J. A. Reimana Prešove v stredu v skorých ranných hodinách hospitalizovala pacientku, ktorá sa pred niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu,“ informuje Cenková. "Aktuálny zdravotný stav pacientky je momentálne stabilizovaný. Dnes boli pacientke odobraté vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika. Diagnostika bude riešená v spolupráci s virologickým laboratórium v Hamburgu."

Klinický stav pacientky hospitalizovanej s podozrením na prítomnosť vírusu zika je dobrý a jej liečba nie je potrebná. Uviedla to na brífingu primárka oddelenia prenosných chorôb Nataša Špiláková.

V džungli

Dodala, že pacientka prišla do ambulancie, pretože po návrate z Južnej Ameriky sa u nej prejavili klinické príznaky, ktoré nevylučujú ochorenie vírusom zika.

"Pacientka bola v Južnej Amerike mesiac, časť pobytu strávila aj v džungli a poštípal ju komár," uviedla Špiláková. Pacientka bola hospitalizovaná a urobili jej vyšetrenia, ktoré umožnia rozpoznať, či vírus je prítomný. Diagnostikovať odobraté vzorky moču a krvi budú v spolupráci s virologickým laboratórium v Hamburgu.

Ľahký priebeh

Výsledky očakávajú do niekoľkých dní. "Potvrdenie alebo vylúčenie infekcie je dôležité z epidemiologického hľadiska, aby sme vedeli, či táto infekcia na Slovensku je prítomná alebo nie," uviedla primárka.

Priebeh ochorenia u pacientky je, podobne ako sa pri tejto chorobe uvádza, ľahký a lekári nepredpokladajú ani žiadne komplikácie. Klinický stav pacientky sa zlepšuje spontánne. Keďže ochorenie sa neprenáša priamym kontaktom s ľuďmi, ale iba sexuálnym stykom alebo krvnou transfúziou, v nemocnici v súvislosti s týmto prípadom ani neprijali žiadne špeciálne opatrenia. Na oddelení majú naďalej štandardné opatrenia platné pri práci s infekčnými pacientmi, ktoré používajú bežne.

Komár

Vírus sa spája s narodením detí s mikrocefáliou, čiže abnormálne malými hlavami a málo vyvinutým mozgom, v Latinskej Amerike.

Vírus prenáša komár, ktorý v Česku nežije. Ochorenie sa podobá chrípke a medzi ľuďmi sa podľa lekárov zrejme šíri z matky na plod a možný je aj prenos pohlavným stykom.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že vírusom zika sa môže človek infikovať pri vycestovaní do krajín, kde vírus šíria komáre druhu Aedes aegypti. Cestovať do týchto krajín neodporúča najmä tehotným ženám či ženám, ktoré plánujú tehotenstvo.

Repelenty

Podľa informácií úradu komár Aedes aegypti zatiaľ v Európe nie je rozšírený. Medzi najviac postihnuté krajiny vírusom zika patria podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb  krajiny Južnej Ameriky a Karibiku. Vírus už hlásia aj Mexiko a Spojené štáty americké.

"Občania Slovenskej republiky by pri cestách do oblastí postihnutých ochorením mali dodržiavať opatrenia zamerané na prevenciu uštipnutia komármi," uviedla Skalická s tým, že prevencia spočíva v celodennom používaní repelentov, ktoré by mali obsahovať 30 percent aktívnej látky DEET, odpudzujúcej komáre.

Dlhé rukávy a nohavice

Dôležité je nosiť dlhé rukávy a nohavice, používať moskytiéru a vyhýbať sa oblastiam, ktoré sú zamorené komármi. Cestovatelia by si mali všímať príznaky infekcie zika vírusom a v prípade podozrenia vyhľadať odbornú zdravotnú starostlivosť a informovať lekára o pobyte v oblasti postihnutej vírusom.

O víruse zika informuje redaktor Daniel Levický Archleb a Vlado Jurek:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy