Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mesto duchov. Skúste virtuálnu prechádzku miest neďaleko Fukušimy
Zdielať na

Mesto duchov. Skúste virtuálnu prechádzku miest neďaleko Fukušimy

TOKIO / Americká firma Google ponúka užívateľom v rámci projektu svojich panoramatických máp možnosť nahliadnuť do opusteného japonského mesta Namie, ktoré sa nachádza v uzatvorenej zóne okolo havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima.

VIRTUÁLNA PRECHÁDZKA MESTOM DUCHOV TU.

Návštevníci servisu Google Street View sa môžu virtuálne prejsť zarastenými a opustenými ulicami mesta duchov, kde ako by sa od ničivého zemetrasenia a prívalovej vlny cunami v marci 2011 zastavil čas.

Polovica mesta Namie sa nachádza v evakuačnej zóne, ktorá bola v okruhu dvadsiatich kilometrov okolo Fukušimy, ktorú poškodila prírodná katastrofa z 11. marca 2011. Cunami vtedy vyradilo z prevádzky chladiace systémy elektrárne, jadrá troch reaktorov sa roztavili a do vzduchu, pôdy a mora sa uvoľnili rádioaktívne častice. Všetkých 21 000 obyvateľov museli evakuovať.

Čas sa zastavil...

Zamestnancov Google do opusteného mesta pozval sám starosta Tamocu Baba. "Zem sa po nešťastí ďalej točí, ale v Namie sa akoby zastavil čas," prehlásil Baba. "Potrvá mnoho rokov a bude potrebná spolupráca mnohých ľudí, aby sa mesto po jadrovej katastrofe opäť postavilo na nohy. My ale boj nevzdáme a budeme sa snažiť o to, aby sme naše mesto získali späť," dodal.

Niektoré časti mesta Namia boli 11. marca zaplavené vlnami. Zdevastované domy sú na záberoch na Google Street View zreteľne vidieť. Niektoré ulice stále ešte lemujú kopy betónových trosiek. Je vidieť zničené obchody a tmavé, vytlčené okná. Na jednom z miest trčí zo zeme zničená strecha. Opodiaľ v prachu odpočíva uviaznutá loď. Nikde nie je ani nohy...

Koto sa vrátila do zničeného mesta len na chvíľu

32-ročná Koto Naganumaová, ktorú cunami pripravila o domov hovorí, že pre niektorých ľudí je príliš bolestné prezerať si miesta, ktoré sú im tak blízko a pritom nedosiahnuteľné. Do mesta Namie sa vrátila iba raz, pred rokom, na pár minút. "Teším sa na to. Som napätá, až sa budem môcť pozrieť na všetky tie miesta, ktoré sú mi tak vzácne. Ale bude to ťažké. Na záberoch nebudú žiadni ľudia," prehlásila krátko pred spustením virtuálnej prehliadky Naganumaová.

Starosta Baba hovorí, že keď si začal začiatkom tohto mesiaca pozerať zábery z mesta, hneď sa mu vrátili spomienky. Uvidel polostrovy, kde sa konávali jesenné slávnosti, aj školu, ktorá bola kedysi plná detí. "My staršia generácia v sebe uchovávame pocit, že sme toto mesto od svojich predkov a je pre nás bolestné, že ho nemôžeme predať našim deťom. Chceme, aby sa zábery Street View stali trvalým dokladom toho, čo sa z Namie stalo pri zemetrasení, cunami a jadrovej havárii," konštatoval Baba. Pozrite si letecké zábery po výbuchu v jadrovej elektrárni Fukušima.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články