Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Moby Dick existuje! Nafotila ho zdravotná sestra v Austrálii
Zdielať na

Moby Dick existuje! Nafotila ho zdravotná sestra v Austrálii

QUEENSLAND / Legendárny Moby Dick žije! Amatérskej fotografke Jenny Deanove sa podarilo nafotiť bielu veľrybu. Môže to byť Migaloo, jediný biely keporkak (Vráskavec dlhoplutvý) na svete.

Vráskavce sa sťahujú z chladných vôd

Objavil sa pri brehoch Austrálie 17. septembra, kedy sa zdravotná sestra vydala s manželom na plavbu pozdĺž pobrežia, aby pozorovala veľryby.

Pár neveril vlastným očiam, keď vo vode zaznamenali bielu veľrybu. Predpokladá sa, že Migaloo migruje do teplejších vôd východného pobrežia Austrálie z Antarktídy.

Vráskavce dlhoplutvé sa v zime sťahujú z chladných, na potravu bohatých vôd pri póloch do teplejších pobrežných plytčín, kde privádzajú na svet potomstvo. V oblasti krmovísk sa najviac zdržujú gravidné samice. Vráskavec dlhoplutvý používa rozmanité lovecké techniky.

Legendu našli aj v Peru

Medzinárodný tím vedcov z Holandska, Francúzska, Peru a Talianska objavil pred rokmi v Peru 12 miliónov rokov starú lebku obrovskej dravej veľryby. Lebka merala tri metre, na základe čoho vedci odhadujú celkovú dĺžku veľryby až na 17 metrov.

Jej korisťou boli zrejme delfíny, tulene a pravdepodobne aj iné druhy veľrýb. Dostala meno na počesť autora svetoznámeho románu Moby Dick Hermana Melvillea. Vedci síce presne nevedia, prečo tento druh vyhynul, predpokladajú však, že v dôsledku určitej environmentálnej zmeny museli tieto veľryby prejsť na iný typ potravy, čím sa ako druh postupne pretransformovali na nový druh.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články