Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Áno, je to možné. Vedci skúmali hovoriacu rybu
Zdielať na

Áno, je to možné. Vedci skúmali hovoriacu rybu

Napriek tomu, že mlčanlivých ľudí často prirovnávame k rybe, novým výskumom sa môže všetko zmeniť. Predstavte si, že sa potápate a niekto na vás zakričí, aby ste sa vynorili a vyšli z vody. Obzriete sa, a na vaše prekvapenie sa na vás díva nemá tvár morského živočícha.

Presne to sa totiž stalo potápačovi z Národnej námornej nadácie pre cicavce už v roku 1984, keď sa vynoril z bazéna s otázkou: "Kto z Vás povedal, aby som išiel von?" A s najväčšou pravdepodobnosťou to bola biela veľryba, takzvaná bieluha. Nielen, že "hovorí", napriek svojej farbe sa nám môže zdať zaujímavé jej meno – volá sa totiž NOC.   

Rozmýšľa pri tom

Akustická analýza zvuku, ktorý vydáva, ukázala, že je o niekoľko oktáv nižší, ako klasický zvuk, ktorý vydávajú veľryby. Ide o akési napodobňovanie ľudského hlasu. Veľryby však generujú zvuky v nosnej dutine, nie v hrtane ako ľudia. Táto ryba teda musela vytvoriť taký tlak, aby bol výsledok podobný nášmu hlasu. NOC je len ďalším z dôkazov faktu, ako niekedy podceňujeme inteligenciu zvierat.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články