Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTOGALÉRIA. Balaton vysychá, varujú klimatológovia
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Balaton vysychá, varujú klimatológovia

Populárny maďarský Balaton má historicky nízku hladinu vody. Turisti a domáci musia za osviežením podnikať vyložené turistické výpravy. Z jazera miznú aj zelené riasy.

Príde Maďarsko o svoju pýchu?

Hladina jazera klesla podľa odborníkov až o desiatky centimetrov, čo predstavuje niekoľko stoviek metrov chôdze. Navyše klimatológovia varujú, že ak takéto horúce letá budú aj naďalej, Balaton by do roku 2050 mohol prísť až o 85 percent vody. Plachtenie, či dokonca plávanie by už na jezere nebolo možné.

Vraj ide o celkom bežný jav

Iní odborníci, na jazerá, ale tvrdia, že zatiaľ netreba robiť paniku - ubúdanie a pribúdanie vody v jazerách je celkom bežné. "Takéto hodnoty sme zaznamenali za posledných 150 rokov niekoľkokrát. Takže nie je čoho sa obávať," myslí si profesor limnológie z Akadémie vied Lajos Voros. Zároveň si však myslí, že jazero pomoc zvonku za niekoľko rokov potrebovať naozaj bude.

Jazero Balaton je najväčšie v strednej Európe. Niekedy sa mu hovorí aj maďarské more, čo je v podstate aj pravda - je to posledný zvyšok treťohorného mora Tethys v Európe. Často sa tu konajú preteky v plachtení. Je však otázne, či sa uskutočnia aj tento rok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články