Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Plachý obor, ktorý nepotrebuje farby, aby žiaril
Zdielať na

Plachý obor, ktorý nepotrebuje farby, aby žiaril

SYDNEY / Vo vodách pri austrálskom Sydney zočili svedkovia veľmi vzácnu veľrybu - keporkaka albína. Biely samec bol zachytený na svojej tradičnej ceste do teplejších vôd. Informoval britský The Guardian.

Bieleho keporkaka známeho pod menom Migaloo na jeho ceste sprevádzali najmenej ďalšie štyri veľryby.

"Bol skutočne taký biely, že sme ho videli už z diaľky. V miestach, kde plával, bola voda úplne tyrkysová," popísal jeden zo svedkov.

Dožíva sa vysokého veku

Albína prvýkrát videli v roku 1991. "Od tej doby sa skrýval. Nemôžete si ho nevšimnúť, úplne žiari," potvrdil Oskar Peterson z výskumného centra pre biele veľryby.

Meno Migaloo znamená v reči pôvodných austrálskych domorodcov Biely chlapík, píše The Guardian. Vedci netušia, aká stará je veľryba. Keporkakovia sa bežne dožívajú 80 rokov.

Pozrite sa, ako vyzerá Migaloo v akcii:

Špeciálny zákon

Biely keporkak nie je len kuriozitou pre masy zvedavcov, ale má veľký význam pre vedcov. Vďaka svojej výraznej farbe ho môžu morskí biológovia ľahko pozorovať.

Odlišuje sa od ostatných morských savcov. V Austrálii vznikol špeciálny zákon, ktorý ho chráni. Nesmie sa k nemu priblížiť žiadna loď na menej ako 500 metrov a lietadlo na 700 metrov.

Súvisiace články