Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sucho na Domaši trápi starostov aj prevádzovateľov
Zdielať na

Sucho na Domaši trápi starostov aj prevádzovateľov

Počasie na Slovensku nám v týchto dňoch ponúka čoraz väčšie paradoxy. Niekde sa strápia s veľkým množstvom sneh, inde sa takmer modlia za viac zrážok. Situácia na východoslovenskej nádrží Domaša je taká kritická, že na niektorých miestach prejdete pešo z jednej rekreačnej oblasti na druhú. Starostovia mesiace bili na poplach, kým s Krajským úradom životného prostreda a vohodspodármi našli spoločnú reč.

Ako táto uviaznutá plachetnica či ako ryba na súši. Tak sa cítia obce a rekreačné oblasti v okolí Domaše. Domaša pôvodne vznikla ako rezervoár vody v jednej veľkej doline. Ľudia sa museli vysťahovať, dediny boli zbúrané a zaliate. Tak zanikla napríklad Dobrá či Valkov. Tie sa tieto názvy zachovali iba ako názvy rekreačných stredísk.

Katastrofálna situácia s vodou na Domaši odkryla aj miesta, na ktoré desiatky rokov suchá noha nevstúpila. Pamätníci sa dnes môžu prejsť po miestach, kde kedysi žili.

Nahnevaní sú aj miestni chatári. Kým doteraz mnohí mali krásny výhľad na pokojné vody Domaše, teraz sa môžu pozerať akurát na dno plné bahna. Vodohospodári hovoria - môže za to sucho, aké tu nebolo 50 rokov. Starostovia ale oponujú - je to chyba vodohospodárov. Matematika podľa nich nepustí. VIAC TU.

Domaša_vyschnutá_jazero_dedinka_okolie

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy