Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTOGALÉRIA. Ľudský hlas na Marse! Curiosity zahrá aj skladbu
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Ľudský hlas na Marse! Curiosity zahrá aj skladbu

Od prvej nahrávky ľudského hlasu z povrchu Mesiaca prešli dlhé desaťročia. Vedci z amerického NASA sa preto pokúsili o napodobnenie tejto jedinečnej chvíle. Podarilo sa. Cez sondu Curiosity odvysielali späť na Zem ľudský hlas. Okrem toho poslala sonda aj farebné fotografie červenej planéty....

Ľudský hlas zaznel z Marsu

Prvýkrát využili sondu Curiosity k odvysielaniu hlasu späť na Zem - konkrétne príhovor a blahoželanie šéfa NASA Charlesa Boldena riadiacemu tímu Curiosity. "Je to prvýkrát, čo sme cez inú planétu odvysielali ľudský hlas," pýši sa NASA.

Konečne farebný Mars

Curiosity tiež poslala späť na Zem nové fotografie, tentokrát farebné s vysokým rozlíšením, ktoré zachytávajú duny a horu Mount Sharp tvorenú vrstvami horniny. Vidno na nich spodnú časť 5 kilometrov vysokej hory dvíhajúcej sa z Galeovho kráteru na južnej pologuli Marsu blízko rovníka. Podľa vedcov bude Curiosity trvať asi rok, než sa dostane na úpätie hory.

Rapper zaspieva z Marsu

Rovnako by v utorok o 21:00 SELČ mala Curiosity odvysielať v premiére nový singel amerického rappera Will.i.ama Reach For The Stars. Skladbu si budú môcť vypočuť účastníci tlačovej konferencie v Jet Propulsion Laboratory v kalifornskej Pasadene. Pri tejto príležitosti vedci podieľajúci sa na projekte Curiosity vysvetlia študentom misiu tohto vozidla a tiež, ako funguje prenos skladby z Marsu na Zem.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články