Skoro jasno
20°
Bratislava
FOTOGALÉRIA. Planéta MARS, ako ste ju doteraz nevideli
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Planéta MARS, ako ste ju doteraz nevideli

Americká NASA má dôvod na radosť. Sonda Curiosity totiž poslala na Zem unikátne fotografie planéty Mars. Takéto zábery ľudstvo ešte nikdy vo svojej histórii nevidelo. Za všetkým je technický pokrok...

Hľadá sa dôkaz o živote

Vesmírne vozidlo Curiosity pristálo v pondelok o 7:31 nášho času v kráteri Gale. Hlavnou úlohou robotickej sondy, ktorú vyslal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), je hľadať dôkazy, či bolo tamojšie prostredie niekedy vhodné pre mikrobiologický život.

Sonda Curiosity má veľkosť osobného automobilu, šesť kolies a je vybavená robotickým ramenom, niekoľkými spektrometrami, vŕtačkou, dvoma videokamerami či laserom a ďalšími nástrojmi, ktoré budú analyzovať vzorky.

7 rozhodujúcich minút

Do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas 5, ktorá vyštartovala 26. novembra 2011 z floridského Mysu Canaveral. Kráter Gale si vedci vybrali ako miesto pristátia pre jeho početné vrstvy sedimentov a pre vrch vysoký takmer päť kilometrov.

Sonda pristávala automaticky, celý manéver trval iba sedem minút, hoci prenos informácií z Marsu na Zem trvá štrnásť minút. V prípade akýchkoľvek komplikácií by tak odborníci z NASA nemohli zasiahnuť. Curiosity po pristátí poslala na Zem informáciu, že je v poriadku a neskôr aj prvú fotografiu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články