Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedecké bláznovstvo. Zaprášime si atmosféru?
Zdielať na

Vedecké bláznovstvo. Zaprášime si atmosféru?

Počasie na celom sveta za posledné roky naberá na extrémoch a predpovede do budúcnosti nepotešia. Americkí vedci preto prišli s nápadom vyniesť do atmosféry tony prachu, ktorý by vytvoril clonu proti slnečným lúčom. Zvyšok sveta to však považuje za bláznovstvo.

Menej slnečného tepla 

"Budú odrážať slnečné svetlo v atmosfére. Potom sa bude dostávať menej slnečného tepla na zemský povrch," uviedol meteorológ Peter Jurčovič. Slnečník proti globálnemu otepľovaniu však nie je originálnym nápadom amerických vedcov. Príroda niečo podobné používa už od dávnoveku.

"Poznáme z minulosti také prípady, že vybuchla sopka, napríklad Krakatoa, alebo Tambora," tvrdí Jurčovič. Kúdoly prachu sa pri výbuchu sopky dostávajú do obrovských výšok a spôsobujú veľké zmeny klímy na niekoľko rokov. To isté by mal spôsobiť aj experiment amerických vedcov. No ide o veľmi riskantný krok. "Ja by som takéto celoplanetárne zásahy do atmosféry nerobil," tvrdí Jurčovič. 

Extrémne mrazy a lejaky

Môže to spôsobiť prudké ochladenie. Extrémne mrazy alebo lejaky by mohli ohroziť svetovú úrodu a spôsobiť hladomor. "Nemôžeme vedieť, že či v krátkej dobe nevybuchne nejaká sopka," dodáva Jurčovič. Alebo dôjde k slnečnej erupcii. Podobne argumentujú aj ďalší odborníci z celého sveta. Nie sú si stopercentne istí, či k otepľovaniu skutočne aj dochádza.

Tráva v Grónsku

Najnovšie o ochladzovaní, ktoré trvá už vyše  dve tisíc rokov, hovoria aj nemeckí vedci. V desiatom storočí napríklad juh Grónska pokrývala tráva a sever Škótska pestoval vinič. No zmeny klímy neboli také rýchle ako dnes. "Pred dvadsiatimi rokmi sa hovorilo, že sa blíži doba ľadová. Neprešlo ani 20 rokov a hovoríme o globálnom otepľovaní," dodal Peter Jurčovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články