Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V roku 2025 vyprodukujeme 2,6 miliardy ton odpadu
Zdielať na

V roku 2025 vyprodukujeme 2,6 miliardy ton odpadu

ľudstvo v súčasnosti vyprodukuje 1,3 miliardy ton odpadu ročne. Do roku 2025 by to mohol byť dvojnásobok. Tvrdia to vedci z washingtonského inštitútu Worldwatch. Najviac planétu zaťažujú odpadom bohaté štáty, pričom na prvom mieste rebríčka sú Američania.

V roku 2025 - 2,6 miliardy ton odpadu

Podľa americkej štúdie by ľudia v roku 2025 mohli vyprodukovať za rok až 2,6 miliardy ton odpadu. Ide o papier, plasty, sklo a kovy z domácností, kancelárií alebo obchodov. Započítaný pritom nie je priemyslový a poľnohospodársky odpad ani sutina.

Hlavnými producentmi pevného domového odpadu sú bohaté štáty. 34 najväčších priemyslových krajín vytvoria denne 1,6 milióna ton odpadu, zatiaľčo subsaharské štáty okolo 200 000 ton.

Bohaté štáty zahlcujú Zem

Na čele celosvetovej štatistiky sú Spojené štáty americké. 310 miliónov obyvateľov každý deň vytvorí viac než 620 000 ton odpadu. Behom posledných troch desaťročí sa ale v USA zvýšil podiel recyklovaného odpadu z desať na 34 percent. Druhú priečku v rebríčku vyprodukovaného odpadu obsadila Čína. Tá vyprodukuje približne 520 000 ton odpadu. V súčasnosti sa na svete recykluje, kompostuje alebo prirodzene rozkladá zhruba štvrtina odpadu.

Siedmy kontinent? Tvorí ho plastový opad

V Tichom oceáne vznikol "siedmy kontinent", ktorý je šesťkrát väčší ako Francúzsko. Tvorí ho obrovská kopa odpadu. "Táto kopa odpadu leží vo vodách, kem len málokedy zaviítajú obchodné alebo turistické lode. Medzinárodné spoločenstvo sa o to doposiaľ takmer nezaujímalo," tvrdí bádateľ Patrick Deixonne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články